ALKMAAR - Op zoek gaan naar je familiegeschiedenis, oude handschriften leren lezen of gewoon eens kennismaken met het archief: in september start bij het Regionaal Archief in Alkmaar weer een nieuwe reeks cursussen. De cursussen zijn er voor iedereen die wil leren onderzoek te doen in het archief, bijvoorbeeld om zijn stamboom uit te pluizen.

De cursus ‘Voorouders gezocht!’ is bedoeld voor mensen die graag hun familiegeschiedenis willen uitzoeken maar niet goed weten waar ze moeten beginnen, of die al eens een begin hebben gemaakt maar zijn vastgelopen bij hun zoektocht. Tijdens de cursus leren deelnemers in vijf lessen stap voor stap stamboomonderzoek te doen en gaan ze meteen aan de slag met hun eigen familiegeschiedenis. De cursus wordt afgesloten met een kijkje achter de schermen in de depots van het archief. De eerste bijeenkomst is op vrijdagmiddag 9 september.

Voor iedereen
Bij archiefonderzoek kan het lezen van de oude handschriften lastig zijn. Voor wie daar al wat ervaring mee heeft en graag meer wil leren biedt het Regionaal Archief dit najaar de cursus ‘Lezen van oud schrift’ voor gevorderden. In deze cursus is er niet alleen aandacht voor het lezen van de oude teksten maar ook voor een beter begrip van de historische documenten. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten op de vrijdagmiddag en start op 2 september.

Daarnaast zijn er ook dit najaar weer twee gratis middagen ‘Introductie in de wereld van archieven’. Deze middagen bieden voor iedereen een mooie eerste kennismaking met het Regionaal Archief en het zoeken in archieven – naar familie of naar een huis bijvoorbeeld, of naar een onderwerp uit de regionale geschiedenis. De introductiemiddagen zijn op woensdagmiddag 5 oktober en 7 december.

Meer informatie
De cursussen worden gegeven in het gebouw van het Regionaal Archief, Bergerweg 1 in Alkmaar. Meer informatie over de cursussen en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072-8508200).

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel.