ALKMAAR - Wie het Regionaal Archief wil leren kennen en wil ontdekken hoe je kunt zoeken in de archieven – naar voorouders bijvoorbeeld, of naar een onderwerp uit de regionale geschiedenis – kan terecht bij de maandelijks terugkerende gratis middag ‘Introductie in de wereld van archieven’.

Voor wie verder in de geschiedenis van bijvoorbeeld een huis of een winkel wil duiken of wil uitzoeken waar zijn voorouders hebben gewoond is er de cursus Huizenonderzoek, die bestaat uit vijf bijeenkomsten op de vrijdagmiddag. De cursus begint op 25 maart.

Omdat het lezen van handgeschreven oude documenten bij archiefonderzoek lastig kan zijn, geeft het Regionaal Archief ook dit voorjaar weer de beginnerscursus ‘Lezen van oud schrift’. Tijdens acht vrijdagmiddagen leren cursisten de meest voorkomende handschriften uit de periode van de zestiende tot en met de achttiende eeuw lezen. De eerste bijeenkomst is op 1 april. Deze cursussen worden allebei afgesloten met een rondleiding door de depots van het archief.

Meer informatie over de cursussen en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail info@archiefalkmaar.nl of telefonisch (072-8508200).

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel.