ALKMAAR - De werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe testcentrum van InVesta, het expertisecentrum voor vergassingstechnologie in Alkmaar, zijn begonnen. Aannemer Tervoort uit Egmond aan den Hoef is al begonnen met de eerste werkzaamheden. De oplevering van het nieuwe pand aan de Diamantweg 38 in Alkmaar staat nu gepland voor juli 2022.

De plannen voor nieuwbouw op het Energy Innovation Park in de Boekelermeer liggen al geruime tijd klaar. Zo dateren de eerste contacten van InVesta met aannemer Tervoort en architectenbureau BRTArchitecten alweer uit november 2019.

Nadat in oktober de omgevingsvergunning werd afgegeven, kon de aannemer snel beginnen met de nieuwbouw. Het bouwrijp maken van de grond en de heiwerkzaamheden zijn reeds afgerond. De start van de werkzaamheden is vandaag gevierd met een bescheiden feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van wethouder Elly Konijn. Begin januari zal het storten van de betonvloer plaatsvinden.

In het nieuwe testcentrum van InVesta (Institute for Valorisation and Expertise in Thermochemistry Alkmaar) krijgen onderzoekers en ondernemers de beschikking over kantoor- en vergaderruimte, maar ook een laboratorium en technische faciliteiten. Het testcentrum krijgt bovendien een campus achtige functie. Hier kunnen studenten van onderwijsinstellingen en universiteiten assisteren bij onderzoeken, zelf onderzoek doen en installaties bouwen.

Voor de financiering van de nieuwbouw zorgen de Provincie Noord-Holland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast ontvangt InVesta subsidie uit het Europees POCITYF project, dat wordt gebruikt om een energie positief pand te bouwen. De bouwgrond is beschikbaar gesteld door energiebedrijf TAQA en Energie Beheer Nederland (EBN).