ALKMAAR - Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt en de Joost Zwagerman Lezing gehouden; ditmaal door de Engelse schrijver Will Gompertz. Tijdens deze editie vindt bovendien voor het eerst een voorprogramma plaats in de vorm van een masterclass voor essayisten.

Masterclass
Joost Zwagerman was naast romanschrijver vooral een bevlogen essayist. Zijn liefde voor het essay vormde in 2018 de basis voor de Joost Zwagerman Essayprijs voor beginnende essayisten. Dit jaar vindt voor het eerst een voorprogramma plaats in de vorm van een masterclass. De masterclass staat onder leiding van Özkan Akyol (ook bekend als Eus) met medewerking van Merlijn Olnon (de Nederlandse Boekengids) en de genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2022. Alumni van eerdere edities van deze essayprijs en beginnende essayschrijvers starten om 16.30 - 18.00 uur met een inspirerend programma over de invloed van het essay en de vraag wat een essay een goed essay maakt.

Akyol gaat aan tafel met Merlijn Olnon, hoofdredacteur en uitgever van o.a. de Nederlandse Boekengids en voormalige winnaars van de Joost Zwagerman Essayprijs: Fien Veldman (winnaar 2021), Anouk Kootstra (winnaar 2020) en Jilt Jorritsma (winnaar 2018). Samen met de zaal zoeken ze naar de grenzen van de essayistiek. Tijdens de middag worden ook boeken verkocht door de Eerste Bergensche Boekhandel.

Kaarten voor de Masterclass kosten los € 7,50 en in combinatie met de Joost Zwagerman Lezing en een kleine maaltijd € 25,- en kunnen besteld worden op https://theaterdevest.nl/tickets/seizoen-22-23/joost-zwagermanlezing-masterclass-masterclass-door-ozcan-akyol/?eventId=2089731073-1648551406

Datum: 18 november 2022
Tijd: 16.30 – 18.00 uur
Locatie: Pleinzaal TAQA Theater De Vest
Los entree: € 7,50
Combiticket Masterclass, maaltijd en Lezing: € 25,-
Aantal kaarten beschikbaar: 150

Genomineerden bekend Joost Zwagerman Essayprijs
Vijf talenten zijn genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2022. De prijs is bedoeld voor beginnende essayisten. De jury, Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) koos uit 135 uitzendingen deze essays: Mira Aluç - Het warenparadijs, Revka Bijl – Tussen waan en woorden, Falun Ellie Koos – Bruiklener, Roelof ten Napel – Holografie. Over het heden en Barbara Zwirs – Misdaad en beloning. De essays zijn te lezen op www.mdnl.nl , www.nederlandseboekengids.com en https://vanbijleveltstichting.nl/ . De winnaar wordt bekend gemaakt en de prijs wordt uitgereikt op vrijdag 18 november tijdens de Joost Zwagerman Lezing in het TAQA Theater de Vest in Alkmaar.

Joost Zwagerman Lezing
De lezing door Will Gompertz wordt gehouden op 18 november 2022 en vindt plaats in TAQA Theater De Vest te Alkmaar, aanvang 20.00 uur. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2022 uitgereikt.

Kaarten voor de lezing kosten € 17,50 per stuk en kunnen online worden besteld op https://theaterdevest.nl/tickets/seizoen-2022-2023/joost-zwagerman-willgompertz

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en Theater De Vest / De Grote Kerk Alkmaar en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar.