ALKMAAR - Wie tijdens de coronacrisis toch persoonlijk afscheid wil nemen van een dierbare, kan vanaf nu terecht in het Afscheidshuis in Alkmaar. In hartje centrum, vrijwel onder de Waagtoren op Zijdam 11, is een plek gecreëerd waar de overledene opgebaard kan worden. De nabestaanden krijgen de sleutel van deze locatie en kunnen 24 uur per dag tot en met de dag van het afscheid naar hun dierbare toe.

Initiatief
Het Afscheidshuis is een initiatief van uitvaartbegeleider Natasja van der Woude. Natasja: “Aan het begin van de coronacrisis verzorgde ik het afscheid van een jong persoon met een groot sociaal netwerk en een grote, hechte familie. Als gevolg van de coronacrisis mochten er bij de uitvaart echter slechts 30 personen aanwezig zijn, een maatregel die tot minimaal 1 juli blijft bestaan.” Om toch iedereen persoonlijk en fysiek afscheid te kunnen laten nemen, kon de overledene toen nog naar een 24-uurskamer worden gebracht waar de familie meerdere momenten per dag vrienden en familie in kleine aantallen kon ontvangen.

Natasja: “Ik zag hoe waardevol het was om dankzij de 24-uurskamer persoonlijk afscheid te kunnen nemen.” In deze periode zijn echter veel 24-uurskamers gesloten. Daardoor ontstond haar initiatief voor een Afscheidshuis in Alkmaar.

Waardevol afscheid
Natasja benaderde de eigenaren van het pand aan de Zijdam 11, voor wie zij twee jaar geleden het afscheid van hun (schoon)moeder verzorgde in deze prachtige ruimte. “Ik wilde eigenlijk toen al graag van deze typisch Alkmaarse locatie een Afscheidshuis maken. Dankzij de oude elementen zoals de en-suite-deuren die de voorkamer met comfortabele zithoek scheidt van de opbaarruimte, zag ik direct mogelijkheden voor een fijne, warme plek om herinneringen te delen”, aldus Natasja. De eigenaren stonden achter het initiatief en de gemeente werd om toestemming gevraagd. Afgelopen week gaf de gemeente groen licht voor Afscheidshuis Alkmaar dat tot en met 31 juli beschikbaar zal zijn.