HEERHUGOWAARD - In de grote praktijkhal van SPG Noord-Holland is afgelopen twee dagen druk geklopt en gezaagd. De enorme werkplaats was het strijdtoneel van het Noord-Hollands Kampioenschap Straatmaken. Vijf duo’s bogen zich ieder over de aanleg van 25m2 sierbestrating: een kleurig tafereel met Amsterdamse kades en grachten. De inzet van de wedstrijd is hoog: het winnend tweetal gaat naar huis met de gouden straatmakershamer, belangrijke erkenning voor hun vakmanschap én een fantastische aanbeveling bij nieuwe werkgevers. Daarnaast zal het winnende werkstuk naar de hoofdstad worden overgebracht, waar het een ereplekje krijgt.


Manolito van Bommel en Justen Groot glimmen net zo hard als de prijs die zij zojuist hebben ontvangen. Justen is verrast: ‘Dit had ik echt niet verwacht. Ik zag alleen de foutjes’. De juryleden, Kees Holthuijsen (gemeente Dijk en Waard) en Jan van Diepen (gemeente Alkmaar), beoordeelden de resultaten. De deskundigen zijn lovend over het niveau van de mannen. ‘Het was een moeilijke beslissing’, aldus Kees. ‘De verschillen waren minimaal’.

De winnaars staan met een brede lach op het podium naast infra-coryfee Conny Koreman, die de avond presenteert. De praktijkhal is inmiddels omgebouwd tot een feestzaal waar een publiek van infra-relaties van SPG-NH en het Regio College vrolijk mengt met de deelnemers van het kampioenschap.

Werkgarantie

Het SPG-NH is de organisator van het tweejaarlijks evenement. Het opleidingsbedrijf voor de grond-, weg- en waterbouw schoolt de straatmakers en begeleidt de vakmannen naar werk. De opleidingen worden aangeboden in samenwerking met het Regio College. Dit roc, met de hoofdlocatie in Zaandam, heeft in Heerhugowaard een aparte vestiging voor infra-opleidingen.

De mbo-opleiding voor straatmaker is populair. Naast een vierdaagse werkweek volgen studenten een betaalde lesdag. ‘Werk gegarandeerd’, weet SPG-NH-directeur Peter Bakker. ‘Er is grote vraag naar goede ambachtslieden in de infra. Nu en in de toekomst’.

Niet voor niets zijn de Amsterdamse kades en grachten thema van het kampioenschap. Wie de hoofdstad bezoekt, ziet direct hoeveel infra-werk daar voor de komende jaren al ligt.

Gemoedelijk

De wedstrijdopdracht was uitdagend, beamen de winnaars desgevraagd. Straatmaken vraagt samenwerking, precisie en tempo. ‘Maar het kampioenschap was vooral ook gezellig’, blikt Justen terug op de afgelopen dagen. Ondanks de druk was de sfeer tussen de deelnemers gemoedelijk. Niet alleen binnen de duo’s, maar ook tussen de verschillende teams. Met de radio op Hollandse meezingers en collega’s, docenten, leermeesters en studenten die regelmatig de vorderingen kwamen bewonderen. Ook bezoekers van buitenaf meldden zich: uitvoerders en opzichters. Talentscouts misschien zoals we die uit het voetbal kennen? Hier is niet alleen voor Manolito en Justen iets te winnen.