ALKMAAR/HEERHUGOWAARD/CASTRICUM/BERGEN - Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Dit jaar is het thema van Nederland Leest Kleine geschiedenis, grote verhalen. Tijdens Nederland Leest van 1 t/m 30 november, worden interessante lezingen, workshops en bijeenkomsten georganiseerd over dit thema. Kom naar de bibliotheek, en bezoek een activiteit of word lid en je krijgt het boek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer cadeau. In dit boek vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie dat zich afspeelt in de jaren vijftig en zestig.

Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland tijdens de campagne Nederland Leest hetzelfde boek. Dit jaar is dat ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer. Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Het boek wordt gebruikt om gesprekken op gang te brengen en lezers met elkaar te verbinden in de bibliotheek. Als je lid bent van de bibliotheek kun je het boek gratis ophalen bij jouw bibliotheek (op=op).

Word lid en ontvang een boek cadeau

Ben je nog geen lid? Dan heeft Bibliotheek Kennemerwaard een mooie aanbieding voor je. Als je tijdens Nederland Leest (van 1 t/m 30 november) een basis- of luxeabonnement afsluit krijg je maar liefst 3 maanden lidmaatschap cadeau. En natuurlijk krijg je een exemplaar van ‘Het zwijgen van Maria Zachea’.

Activiteiten
Het thema geschiedenis is uitstekend geschikt om uitgebreid te behandelen in de bibliotheek. Zo is er een mooie collectie geschiedenisboeken en worden er workshops en lezingen rondom het thema geschiedenis georganiseerd. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne. Hieronder staat een korte greep uit de activiteiten.

Leesclub
In verschillende bibliotheekvestigingen kun je tijdens de actiemaand Nederland Leest deelnemen aan een leesclub. Je gaat met elkaar in gesprek over het geschenkboek dat tijdens Nederland Leest exclusief en gratis in de bibliotheek verkrijgbaar is.

Aan tafel met… aandenkens
Aandenkens, iedereen heeft ze wel; een voorwerp dat je herinnert aan een geliefd persoon of een speciale gebeurtenis in je leven. Meestal heeft het voor een ander geen enkele waarde maar voor jou is het goud waard. De foto van je oma, het concertkaartje van je eerste popconcert, een oud zakmes, een gedroogde bloem uit een bruidsboeket. Neem je eigen aandenken mee naar één van de Aan tafel met… bijeenkomsten en deel je verhaal.

Lezing: Vluchthaven door Anne den Dool
Op donderdag 5 november verzorgt Anne den Dool in de bibliotheek in Castricum een lezing over haar boek Vluchthaven. Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was.

Lezing: Memorabilia van de Victorie van Alkmaar (1573)

De rol van voorwerpen in de herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog tot ca. 1750
Op donderdag 19 november neemt Marianne Eekhout je in de bibliotheek Alkmaar mee in een lezing over voorwerpen uit De Tachtigjarige Oorlog. Veel oorlogsverhalen zijn vergezeld door fysieke overblijfselen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Ook Alkmaar zette in op aandenkens van de Tachtigjarige Oorlog, voornamelijk objecten die herinnerden aan de Victorie op 8 oktober 1573. In deze lezing krijg je informatie over de bijzondere relatie tussen Alkmaar en haar ontzet, welke fysieke aandenkens de stad bestelde en op welke manier de stad zichzelf tot en met de achttiende eeuw profileerde met verhalen over haar heldhaftige verzet tegen de Spanjaarden.

Tentoonstelling de oorlog in 50 foto’s
Van 1 tot 30 november bezoek je in bibliotheek Alkmaar de Mare een fototentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland.
Deze oorlog heeft op veel families een grote impact gehad, die vandaag de dag binnen die families nog steeds voelbaar is. Dankzij het Noord Hollands Archief is de tentoonstelling nu te zien in bibliotheek Alkmaar de Mare. Wil je meer weten? Kijk dan op www.in100fotos.nl.

Workshop familiegeschiedenis

Samen met het Regionaal Archief organiseert Bibliotheek Kennemerwaard een workshop genealogie. De workshop is bestemd voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van hun familie. Wie waren uw voorouders, hoe heetten ze? Waar woonden ze en waren ze arm of rijk? Welke beroepen hadden ze en wat was hun sociale status? Het is spannend om uit te zoeken en lang niet meer zo ingewikkeld als vroeger. Maar hoe begin je met een stamboomonderzoek en wat zijn de basis bronnen voor genealogisch onderzoek?
De workshop wordt in verschillende vestigingen gegeven.

Compleet overzicht en reserveren
Het complete overzicht van Nederland Leest met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen vind je op www.bknw.nl/nederlandleest. Reserveer activiteiten via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van onze vestigingen.