ANNA PAULOWNA - De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis wordt door justitie gezien als de bestuurder van de Peugeot 206 die een half jaar geleden crashte in Anna Paulowna. De drie tieners Colin, Seph en Roy kwamen daarbij om het leven. Vandaag komen nabestaanden in de strafzaak aan het woord en maakt justitie de strafeis bekend. NH Nieuws doet verslag vanuit de rechtbank.

Het fatale ongeval op 1 september 2018 vond kort na middernacht plaats, nadat de betrokkenen waren weggereden bij het oude gemeentehuis van Anna Paulowna. De Peugeot reed eerst tegen een verkeerspaal aan en eindigde daarna tegen een boom.

Volgens verklaringen van anderen zou B. tijdens de fatale rit achter het stuur hebben gezeten. B. zegt zelf niks meer van de avond te kunnen herinneren.

Slachtofferverklaringen
Er zijn in totaal zeven slachtofferverklaringen.De moeder van de 15-jarige Seph Lakeman doet als eerste haar verhaal: "Als jij Seph had gekend, dan had je hem nooit gebruikt als jouw schild", zegt de moeder. "Hij ging zo blij de deur uit, hij gaf me een dikke knuffel", vertelt de moeder over de avond van het ongeluk. "Ik wist niet dat dat de laatste avond zou zijn. De pijn die ik heb is met geen woord te beschrijven. Ik heb maar een wens, dat het recht zal spreken. Dat we verder kunnen met ons leven."

Ook de stiefvader van Seph komt aan het woord. "Ik heb Seph leren kennen als een open en vriendelijke kerel. Iemand die nooit bang was iemand een helpende hand toe te steken." Hij vindt het moeilijk te verkroppen dat Siem B. volgens hem zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

De moeder van de omgekomen 15 -jarige Roy Boukes (16) neemt nu het woord: "Humor was zijn kracht. Roy was thuis altijd erg aanwezig. En daarom is het nu zo stil." Ze vertelt dat ze van agenten de boodschap over het ongeluk kreeg. Dat Roy een ernstig ongeluk had gehad. Als ze bij het ongeval komt ziet ze een laken en de uitstekende schoenen van haar zoon. "Het kan niet waar zijn. Is dat mijn kind, mijn kleine jongen? Siem dit hebt jij veroorzaakt, maal drie. Drievoudige moord." De moeder van Roy vindt dat B. zich respectloos gedraagt. "Je plaatst een selfie, terwijl onze jongens dood zijn." Ze zegt dat B. geen empathie toont.

De vader van Roy Boukes laat zijn slachtofferverklaring door iemand anders voorlezen. "Toen ik uitstapte leek het wel een oorlogsgebied", schrijft de vader in zijn verklaring. De moeder van Roy huilt ondertussen onbedaarlijk. De vader schrijft dat hij een rood t-shirt zag van zijn zoon. Hij zag dat ze probeerden om zijn zoon te reanimeren. "Roy we missen je.

"Nu komt de moeder van de 16-jarige Colin van den Brink aan het woord. "De dag van 1 september zal ik nooit meer vergeten. Het geluid van de racende auto. Harder en harder. We moesten helpen. Ineens lag Colin daar. Hoe kon dat nou? Hij zag er afschuwelijk uit." De dag na het ongeval was haar dochter jarig. "We hebben met zijn allen 'Lang zal ze leven' gezongen naast zijn kist. Want zo was Colin." Het zes-jarige broertje van Colin wil astronaut worden om naar de hemel te gaan om Colin te kunnen bezoeken, vertelt ze. De moeder zegt dat Colin Siem B. als vriend zag, maar dat B. op de noodlottige avond zijn testosteron de boventoon liet voeren. "Je lijkt gevoelloos, je praat niet over de jongens", zegt ze.

Nu komt de vader van Colin aan het woord. Ze wonen 150 meter van de plek van het ongeval. Na de klap gaan ze direct helpen. Ineens zien ze Colin liggen. "Hij bloedde ernstig uit zijn oren. Ik kan je niet vertellen hoe het is om je kind zo te zien" Meerdere foute beslissingen van een persoon hebben het leven van drie gezinnen op hun kop gezet, zegt de vader van Colin. Huilend vervolgt hij: "Drie jonge jongens zijn uit het leven gerukt. "Of ik ooit weer van het leven kan genieten, is een vraag die misschien nooit meer beantwoord kan worden."

Nu komt Kaya aan het woord. Zij is de ex-vriendin van B. en raakte zwaargewond bij het ongeval. "Het meest verschrikkelijke is dat Siem geen verantwoordelijkheid wil nemen voor het ongeluk." Ze zegt dat ze haar omgekomen vrienden ontzettend mist. De zitting wordt tijdelijk onderbroken om de emoties tot bedaren te laten komen.

Tweets by JurgenVanDenBos