ALKMAAR - Ontdek de geheimen van de Grote Kerk in Alkmaar. Na meer dan 500 jaar opent de kerk op 10 september 2021 voor het eerst haar zolderruimtes voor publiek. Volg de ongebaande paden onder leiding van een gids en bekijk de imposante balkenconstructies, tongewelven, lijkenluiken en het carillon op een hoogte van bijna 30 meter. Onbekende bouwsporen werpen een nieuw daglicht op een eeuwenoude bouwgeschiedenis. Ontdek geheim gebied en geniet van het uitzicht.

Via de 122 treden tellende toren met prachtig stenen schroefgewelf en eeuwenoude traptreden kom je op het eerste bordes op meer dan 20 meter hoogte, met meteen al een machtig uitzicht op het binnenwerk van de kerk. De gids vertelt over het tongewelf, de lijkenluiken en over het werk van de vele ambachtslieden meer dan 500 jaar geleden. Je staat hier vlak naast Het Grote Raam van 9 meter breed en 23 meter hoog en uiteraard praten we je bij over onze plannen voor het nieuwe glas-in-lood raam.

Vervolgens via een steile trap naar de zolders op 30 meter hoogte, langs het tongewelf dat nu onder je voeten ligt, de kroonluchters, uilenkast, de trommel die het carillon aanstuurt, wandelend boven de plafondschildering van Het Laatste Oordeel en onder imposante balkenconstructies door met als toetje een spectaculair uitzicht op de stad.

Opbrengst voor Het Grote Raam
Deze schitterende zolderbeklimming wordt mogelijk gemaakt door Stichting Het Grote Raam met medewerking van vele vrijwilligers. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan het nieuwe glas-in-lood raam van Het Grote Raam, het grootste kerkraam van het vasteland van Europa. De onthulling van dit raam is gepland op 7 oktober 2023.

De zolderbeklimming duurt ongeveer één uur en vindt plaats in groepjes van maximaal zes personen en een gids. Je wordt op het afgesproken tijdstip opgevangen bij de hoofdingang van de kerk en krijgt een fluoriserend hesje en bouwhelm. Tickets kosten €10,- en kan je het beste vooraf via de website geheimezolders.nl kopen. Je kan de rondleiding over de Geheime Zolders volgen van 10 september t/m 31 december 2021.