ALKMAAR - Move the City landde 15 t/m 17 september in en om winkelcentrum De Mare in Alkmaar. Het festival wist met theater, workshops, film, concerten en kunst in een zonnige setting ruim 1500 bezoekers te verrassen.

De vrijdagavond stond in het teken van een openluchtbioscoop. Buiten voor kerk De Blije Mare draaide de - voor de locatie toepasselijke en Oscar genomineerde - film Corpus Christi.

Zaterdag was de bomvolle festivaldag. Jong en oud genoten van theater in winkelcentrum, in de bibliotheek en in het park. Winkelend publiek werd verrast met concerten en een zeepbellenshow. En met workshops als graffiti en ‘de animatiebus’ konden kids lekker zelf aan de slag. Veel bekijks trok ook de expositie van oude archieffoto’s van De Mare, waarbij een dichter herinneringen van vroeger ophaalde bij passanten.

“We hoorden het van vrienden, super leuk concept. We waren net bij Crèpe de la Bête kijken en hebben samen met de kids onwijs gelachen”, vertelt een moeder die zaterdag Move the City met haar gezin bezocht.

Op zondagmiddag kon publiek in het park aanschuiven een aan lange lunchtafel terwijl ze getrakteerd werden op livemuziek en ‘klapstoelkabaret’. “Het was erg leuk en samen met mijn man hebben we uren heerlijk gezeten”, aldus een bezoeker op zondag.

Met Move the City bundelen de culturele instellingen uit de binnenstad hun krachten en trekken ze jaarlijks een andere wijk in Alkmaar in voor een laagdrempelig festival boordevol ontmoetingen. In 2024 vindt Move the City in juli plaats in de wijk Overdie. Info op movethecity.nl.

Move the City is een project van Karavaan, TAQA Theater de Vest, Filmhuis Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard, Poppodium Victorie, Regionaal Archief Alkmaar, Kunstuitleen Alkmaar en Artiance. En wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alkmaar.