ALKMAAR - In een speciale uitzending op zaterdag 13 juni om 19.30 uur verwelkomt presentatrice Lucille Werner minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven bij Studio KUUB in Artiance te Alkmaar. In de talkshow 'Cultuur voor iedereen' dat in het teken staat van de lancering van het programma Cultuurparticipatie, reikt de minister de landelijke cultuurprijs 'Gouden C' uit. Ook schuift organisator van Festival KUUB Lonneke van Heugten aan en het Alkmaarse raptalent Raymon Strijbis laat van zich horen. De special is vanaf 19.30 uur online te volgen op onder andere de Facebook pagina van Festival KUUB.

De Gouden C is de landelijke prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor een inclusief cultureel project. Jurylid Isis Geurts is tafelgast en maakt tijdens de uitzending de winnaar bekend. De show is tegelijkertijd de lancering van het meerjarenprogramma Cultuurparticipatie. Hiermee wil het ministerie drempels wegnemen zodat iedereen gelijke kansen krijgt om deel te nemen aan cultuur. Ongeacht de plek waar je woont, uit welk gezin je komt, welke culturele achtergrond je hebt, je leeftijd, geslacht, beperking of opleiding.

Bijna duizend kijkers voor première Studio KUUB
Tijdens de IkToon-campagne in juni is het hele land podium voor iedereen die in zijn vrije tijd met kunst en cultuurbeoefening bezig is. Met de 1,5 meter samenleving als inspiratiebron zendt Studio KUUB iedere maandagavond om 19.30 uur op Facebook Live diverse vormen van creativiteit uit Alkmaar en omgeving uit. De première op 1 juni trok bijna duizend kijkers en is op YouTube terug te zien. Naast live optredens als dansact Luminous Nova en het jonge funkduo Taste That Bass, heeft Studio KUUB ook vaste rubrieken zoals ‘Beter Goed Gejat' waarin een gezamenlijk kunstwerk tot stand komt. Na schilderkunst van Zena-Rae Borst en Rune Wander gaan muzikanten Jon Sewi en Tijmen Dijkstra live aan de slag, geïnspireerd op de schilderijen uit de vorige aflevering. Vanuit huis kan het publiek meechatten, vragen stellen én zelf creatieve bijdrages opsturen.

‘Verbinding maken’ vormt rode draad
Iedere week wordt Studio KUUB gehost door een ander presentatieduo. Het programma is divers met filmpjes, interviews en presentaties van onder meer Oberon Theaterproducties, Nosso Groove, Kismet Bellydance, Shuffle Magazine, muzikanten, dansers en dichters. In het programma-item van de SDG-bus (VN Werelddoelen) gaan inspirerende gasten met elkaar in gesprek over een eerlijke en inclusieve toekomst. Singer-songwriter Sterre Weldring componeert ‘Ringtones van de toekomst’ aan de hand van de gesprekken. Ook kijkers kunnen zich creatief uitleven in gratis workshops van onder andere fotokunstenaar Judith in den Bosch. Daarnaast is er een oproep om geluiden in te sturen via Whatsapp naar KUUBnummer 06-30071782 voor de KUUBtune van Steven Hoes. Ondertussen zoeken componist meLê yamomo en trompettist Thijs van den Geest pannenkoekenbakkers voor de uitvoering van het muziekstuk ‘Pannenkoek Rondeau’: een muzikaal bakfestijn.

Studio KUUB, iedere maandagavond om 19.30 uur op Facebook Live. Festival KUUB maakt verbinding in de hele maand juni op Facebook, Instagram, YouTube en de website festivalkuub.nl

MET DANK AAN: Gemeente Alkmaar, Fonds voor Cultuurparticipatie, Victoriefonds, TAQAcultuurfonds