ALKMAAR – Zaterdagmiddag 20 april staat het Regionaal Archief in Alkmaar in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Die middag is er in de studiezaal van het archief materiaal uit de oorlog te bekijken en zijn presentaties en rondleidingen door de depots. Deskundigen beantwoorden dan bovendien alle mogelijke vragen over de oorlogsjaren. Wie zelf nog foto’s, films of documenten uit de oorlogsjaren in huis heeft kan ook bij het archief terecht: om er meer over te weten te komen, of om ze bij het archief onder te brengen.

Iedereen die meer wil ontdekken over de Tweede Wereldoorlog in de regio kan op 20 april terecht in de studiezaal van het Regionaal Archief. Wie bijvoorbeeld wil uitzoeken wat de rol van zijn (groot)ouders tijdens de oorlog was wordt die middag op weg geholpen, en verschillende experts zitten klaar om vragen te beantwoorden over onderwerpen als de holocaust, collaboratie en de luchtoorlog.

Presentaties

Tijdens deze themamiddag zijn archiefstukken, foto’s en filmmateriaal uit en over de oorlog te bekijken, en materiaal dat afkomstig is uit het bunkermuseum van de Stichting Alkmaar 40-45. De schrijvers van het nieuwe boek Militairen in Alkmaar 1940-1945 geven twee korte presentaties. Ook zijn er rondleidingen te volgen door de depots van het Regionaal Archief.

Materiaal schenken

Het Regionaal Archief bezit een ruime collectie met documenten rond de Tweede Wereldoorlog, maar breidt die graag uit. Wie nog materiaal heeft liggen over bijvoorbeeld het verzet, de Duitse bezetter, collaboratie, onderduiken of het lot van de joodse inwoners van de regio en dat niet meer thuis wil bewaren of breder beschikbaar wil stellen, zou een schenking aan het archief kunnen overwegen.

Informatie

De themamiddag over de Tweede Wereldoorlog vindt plaats op zaterdag 20 april tussen 12 en 16 uur, in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig; iedereen is van harte welkom om die middag langs te komen. Het volledige programma is te vinden op de website van het Regionaal Archief: archiefalkmaar.nl/20april. Inschrijven voor een van de lezingen of rondleidingen kan tijdens de middag zelf bij de studiezaalbalie van het archief.