ALKMAAR - Van zondag 4 oktober t/m 15 november 2020 organiseert Kunstuitleen Alkmaar de tentoonstelling ‘MENS, STOEL EN DE WERELD’, met als thema de verhouding van de mens tot zijn materiële omgeving en de natuur. Hoe gebruiken en hergebruiken we onze gebruiksvoorwerpen, de spullen om ons heen?

Paul Verbruggen, wethouder van gemeente Alkmaar, opent deze tentoonstelling op zondag 4 oktober om 15:00 uur. U bent hierbij van harte welkom.

De twee kunstenaars, Paul Salet en Rogier Alleblas, geven daarna ieder vanuit hun eigen discipline hun visie op het bovenstaande thema.

Beeldhouwer Salet bewerkt stoelen en tafels, maakt er kunstobjecten van of geeft ze een tweede leven. Fotograaf Alleblas beschildert zijn foto's. Hij gebruikt vaak stoelen en tafels in zijn werk. Daarnaast maakt hij kritisch-humoristische fotostillevens.
De tafels en stoelen in deze expositie worden door de kunstenaars hergebruikt waardoor ze een nieuwe functie krijgen. De kunst omarmt de vergankelijkheid van alles om ons heen en maakt het zo hanteerbaar. In deze expositie wordt gespeeld met de idee dat we op weg zijn naar het einde. Maar wel met humor, liefde en verwondering en zonder angst te blijven bewegen. Kunst registreert, stelt vragen en creëert zo begrip. Pasklare antwoorden bestaan niet.

Rogier Alleblas beschildert foto’s. creëert zijn eigen werkelijkheid, ‘een fantasiewereld waarin alles mogelijk wordt’. Het resultaat is – ook voor hemzelf – altijd verrassend. Alleblas wil ‘een moment bevriezen dat niet bestaat’. Van fotografische stillevens maakt hij een vergroting en die vervolgens met olieverf wordt bewerkt. Die extra structuur geven zijn stillevens iets bevreemdends en onwerkelijks.

Paul Salet bracht zijn jeugd door in de bossen van Brabant en in de fabriek waar zijn grootvader eiken meubelen produceerde. Hij houdt van de bomen en de geur van hout. In 2015 start hij een serie stoelen, genaamd Enough Chairs. Door bestaande, doch afgeschreven stoelen als uitgangspunt te nemen wordt duidelijk gemaakt dat een nieuw begin mogelijk is. In een aantal gevallen keert een stoel terug in een vorm die alleen nog geschikt is om naar te kijken.

De tentoonstelling is te zien van 4 oktober t/m 15 november in de expositieruimte van Kunstuitleen Alkmaar (Bergerweg 1). Iedereen is van harte welkom.

Tentoonstelling Mens, stoel en de wereld
4 oktober t/m 15 november 2020
Opening: zondag 4 oktober 2020 om 15:00 door wethouder Paul Verbruggen
Plaats: Kunstuitleen Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Expositie te zien: maandag t/m vrijdag 9 – 17 uur, zaterdag van 12 – 17 uur en zondag van 14- 17 uur.