EGMOND-BINNEN - Vergeet niet dat je sterfelijk bent, luidt het Latijnse Memento mori: een term die vandaag de dag beetje bij beetje aan populariteit wint. Voor velen zal het denken aan de dood misschien morbide in de oren klinken, maar het doel van deze reflectie is juist om een beter mens te worden.


Kunstenaressen Ailyn Mercedes Manchego (1993, Amsterdam) en Roos Kaandorp (1995, Egmond) gingen aan de slag met dit thema door het maken van een online kunstwerk, waarin ze hun verhouding tot de dood onderzoeken.

Roos: “Het thema dood is zo groots. Dat je ooit dood zult gaan, is een van de zekerheden die je in dit leven hebt, maar tegelijkertijd is het een onderwerp waar je niet zo snel over zult spreken, zeker niet als je jong en gezond bent.” Tijdens dit onderzoek ontdekte zij dat door te reflecteren over het eigen sterven het leven in een ander daglicht komt te staan.

Ailyn: “Denken aan mijn eigen sterfelijkheid helpt mij antwoord te geven op vragen als: Wat is belangrijk? Wat wil ik bereiken? Waar draait het om in het leven?” Kortom: denken aan de dood helpt richting te geven in een wereld waarin alles mogelijk lijkt te zijn. Het plaatst zaken in perspectief; het lijkt misschien toch niet zo morbide te zijn als sommigen in eerste instantie denken.

Tijdens dit proces is het idee ontstaan een workshop te organiseren: “Memento mori in klei”. Tijdens deze week zullen deelnemers op een creatieve en toegankelijke manier bezig zijn met het thema dood. In het keramiek-atelier van het Liobaklooster in Egmond ga je aan de slag met het maken van je eigen urn. Onder begeleiding ga je de uit klei gegoten urn vormgeven tot je eigen memento mori.

De midweek “Memento mori in klei” zal plaatsvinden van 10-14 augustus 2022 in het Liobaklooster te Egmond-Binnen. Voor meer informatie, zie http://mortality.me/ of schrijf je in via mortality.me@gmail.com.