BROEK OP LANGEDIJK - Tijdens de komende meivakantie, van 28 april tot en met 5 mei, is het weer een ware belevenis bij Museum BroekerVeiling met een keur aan speciale kinderactiviteiten naast het reguliere aanbod. Van het PROEFLAB tot creatief knutselen, van een speurtocht tot kaarsen vervaardigen - er staat elke dag iets unieks op het programma. En daarnaast is er een nieuwe tentoonstelling: Leve de Sloot!

Kom dus ook naar het museum en beleef het verleden met een interactieve audiotour, geleid door tuinder Arie, die zowel jong als oud meeneemt langs fascinerende locaties binnen en buiten het museum. Mis de dagelijkse demonstratieveiling niet, waarbij je zelf kunt ervaren hoe het is om op het juiste moment te bieden, zittend op de authentieke veilingbanken. Daarnaast is een rondvaart door het idyllische Rijk der Duizend Eilanden, met boeiende verhalen van de kapitein over de historie van dit waterrijke gebied, een absolute aanrader. En alsof het nog niet genoeg is: ook de nieuwe tentoonstelling Leve de Sloot is vanaf 28 april geopend voor het publiek.

Leve de Sloot

In de lighallen van het museum is de tentoonstelling ‘Leve de Sloot!’ te bezoeken. Langedijkers hebben altijd een bijzondere band gehad met de sloot. Lange tijd was het een onlosmakelijk onderdeel van het tuindersgezin. Slootgewoon was het, om in de sloot te wassen en te plassen. Om er afval in te lozen, maar ook groenten mee schoon te maken en de stoep mee te schrobben. De tuinder gebruikte het water voor zijn akkers, en natuurlijk om van A naar B te komen.

Vanaf de jaren 70 veranderde dat. Met de ruilverkaveling, aanleg van riolering en waterleiding, en de komst van modern gemak verdween de noodzaak om gebruik te maken van slootwater. De sloot was er nog wel, maar in onze ogen niet meer zo belangrijk. Met de uitdagingen van nu is het echter tijd om met een nieuwe, frisse blik naar die ooit zo waardevolle vriend te kijken.

We dagen de bezoeker uit om – figuurlijk – een duik te nemen: wat kom je nu allemaal tegen in de sloot, wat daar wel of niet thuishoort? De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met o.a. het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting Veldzorg Oosterdel, Smartland Landscapes Architects en de vrijwilligers van Museum BroekerVeiling.

Breed aanbod meivakantie

De Stichting Behoud Westfries Kostuum is gedurende de hele vakantie aanwezig om bezoekers te introduceren aan de schitterende streekdrachten uit circa 1900.

Op het programma staan tevens vaste activiteiten zoals kaarsen maken op woensdagmiddag 1 mei, en een knutselmiddag op donderdag 2 mei. Daarbij kunnen jonge ontdekkers van 28 april tot 5 mei hun hart ophalen tijdens een boeiende speurtocht door het museum, waarbij een ouderwetse verrassing wacht op hen die de puzzel oplossen.

Het PROEFLAB opent dagelijks van 28 april tot en met 4 mei haar deuren voor aspirant-wetenschappers om te experimenteren met spannende proefjes, gekleed in een echte laboratoriumjas.

Neem ook de tijd om te ontspannen met een kop koffie en huisgemaakte appeltaart, of geniet van een gezonde lunch tijdens de openingstijden van het museum.

Voor meer details over de activiteiten en openingstijden, bezoek onze website: www.broekerveiling.nl. Toegang tot het museum is gratis voor houders van de Museumkaart en VIP-Kaart van de VriendenLoterij.