Alkmaar - Dit najaar helpt het Regionaal Archief Alkmaar u weer graag bij uw onderzoek, door cursussen en workshops aan te bieden rond het vergaren van een aantal belangrijke historische vaardigheden. Wilt u leren hoe u meer te weten kunt komen over uw familiegeschiedenis? Bent u al een poosje bezig met onderzoek naar het verleden van uw familie of woonplaats, maar loopt u vast? Of vindt u de juiste bronnen wel, maar heeft u moeite met het lezen van oud schrift? Dan kunt u de komende maanden terecht bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 te Alkmaar.

Tijdens de gratis, maandelijks terugkerende introductiemiddag leert u meer over wat u precies kunt doen bij het Archief en hoe u gegevens over uw onderzoeksonderwerp kunt vinden. Als u de smaak te pakken heeft en aan de slag wilt gaan met oudere bronnen, dan zult u in aanraking komen met lastig leesbare oude handschriften. Om het lezen daarvan onder de knie te krijgen, kunt u deelnemen aan de cursussen lezen van oud schrift die dit najaar starten (beginners 31 oktober, gevorderden 24 oktober). U leert in tien lessen handschriften uit de zestiende tot de achttiende eeuw lezen. Daarvoor gebruiken we teksten uit de eigen collectie, over zeeroverij, magie, moord en nog veel meer!

In november kunt u ook bij het Archief terecht voor een workshop over het doen van onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven. Mocht u al bezig zijn met een onderzoek, maar daarin vastlopen, dan heeft u maandelijks de kans om een op een te overleggen met een ervaren archiefmedewerker. Na inschrijving krijgt u een half uur lang gratis begeleiding. Daarnaast is het ook mogelijk om op aanvraag met een groep rondgeleid te worden.

Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten kunt u op www.archiefalkmaar.nl/cursussen vinden. Voor alle activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk via de website van het Archief of via 072-8508200