ALKMAAR - Op 26 november aanstaande vindt in Alkmaar Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest opnieuw plaats. 400 jaar na haar huwelijk met Allard Crombalch is er een feestelijke dag rond kunstenares Maria Tesselschade met activiteiten in het Stedelijk Museum Alkmaar, de naastgelegen bibliotheek en, op een steenworp afstand, in de Grote of St.Laurenskerk.


Maria Tesselschade’s Huwelijk is een idee van Mike Fentross, artistiek leider van La Sfera Armoniosa en deze festivaldag. Met dit evenement wil hij de schrijfster, dichtster, musicus en beelden kunstenaar Maria Tesselschade de bekendheid geven die zij verdient. Om het verhaal van Maria Tesselschade te vertellen heeft hij de journalist en historicus Geert Mak uitgenodigd, maar ook dichter Vrouwkje Tuinman en het urban dance gezelschap van Denden Karadeniz.

“Maria Tesselschade was in haar tijd onder kunstenaars al legendarisch door haar werk en haar zelfstandige houding. Maar dat niet alleen. Volgens de overlevering was Maria Tesselschade beeldschoon, gevat en charmant en daarmee werd ze de muze van de grote dichters van haar tijd,” vertelt Mike Fentross.

Met Geert Mak geeft La Sfera Armoniosa een concert in het Stedelijk Museum over Maria Tesselschade en haar vriendin Francisca Duarte. “We hebben ook zangeressen Channa Malkin en Monica Monteiro uitgenodigd, die net als de twee vriendinnen vier eeuwen geleden, samen muziek van verschillende componisten zullen uitvoeren”, vervolgt Fentross. Het concert dat in het Stedelijk Museum is gratis toegankelijk en in het museum zal o.a. ook de ring van Maria Tesselschade te zien zijn. De ring werd in Alkmaar een aantal geleden in een voormalige beerput teruggevonden.

Het trouwfeest wordt vervolgd in de Alkmaarse bibliotheek dat naast het museum gevestigd is. Daar zal Vrouwkje Tuinman een voorstelling geven. Speciaal voor Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest duikt deze prijswinnende dichter in het leven en werk van haar collega van vier eeuwen terug. Gedichten over tijdloze thema als leven, liefde en dood. Daarbij vertelt ze ook over de positie die Tesselschade had in het literaire leven en dan met name binnen de Muiderkring. Ook deze voorstelling is vrij te bezoeken.

In de avond gaan Denden Karadeniz, choreograaf, artistiek leider en oprichter van Zero Dance Theatre, en La Sfera Armoniosa gaan de samenwerking aan in een feestelijke voorstelling met contemporary urban dance en dansmuziek uit de tijd van Maria Tesselschade’s Huwelijk. Die voorstelling vindt plaats in de Grote Kerk.

De muziek van de voorstelling komt uit Praetorius’ bundel uit de periode van Maria Tesselschade’s huwelijk. Het bestaat uit een bonte verzameling van dansmelodieën uit verschillende landen waaronder Nederland. De melodieën werden door Praetorius geharmoniseerd en door Oude Muziek-specialist, luitist en dirigent Mike Fentross van verschillende orkestkleuren voorzien. Zero Dance Theatre bestaat uit dansers van verschillende dansculturen, van breakdance tot modern dance en popping. Karadeniz creëert in zijn choreografie visuele harmonieën met de verschillende culturele elementen en gaat tevens een fascinerende dialoog aan met de muziek van 400 jaar geleden.

Meer informatie over Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest is te vinden op http://lasfera-armoniosa.com/maria-tesselschade/