DE RIJP - In het kader van de tentoonstelling ‘Streekdracht, van Kust tot Kust’, organiseert Museum In ’t Houten Huis een lezing waarin het boeiende verhaal van visserstruien centraal staat. Stella Ruhe, auteur van vier succesvolle boeken over visserstruien, vertelt op zondag 24 april, aanvang 14.30 uur, over het nauwelijks bekende leven van vissers en hun vrouwen in de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw. Voor de gelegenheid is uitgeweken naar De Groene Zwaan, Rechtestraat 12, De Rijp.

Visserstruien zijn globaal tussen 1860-1950 door vissers aan alle Nederlandse kusten gedragen als werkgoed. Voordat Ruhe haar onderzoek startte, bleek dat slechts weinigen nog van het bestaan wisten.

Nooit opgeschreven
Vissers waren de eersten en heel lang de enigen die truien als bovengoed droegen. De truien waren hun werkgoed. Die werden gebreid door hun moeder, vrouw, zuster, dochter of in opdracht door weduwen volgens de motieven die de vrouwen in hun hoofd hadden: overgeleverd van moeder op dochter en nooit opgeschreven. Door het onderzoek van Stella zijn ze inmiddels aan de vergetelheid ontrukt en als vrouwelijk erfgoed bewaard. Ze heeft de truien, nog alleen zichtbaar op foto's uit die periode, voorzien van breischema's en ze opnieuw laten breien in het oorspronkelijke kleurenpalet van talloze blauwen, zwart, grijs en naturel. Dat het onderwerp leeft blijkt wel uit de grote belangstelling voor Stella’s boeken en lezingen.

Bijzondere anekdotes
In De Groene Zwaan vertelt ze over de visserstruien, de ontwikkelingen in de visserij in de negentiende eeuw en de zoektocht naar dit bijna verdwenen erfgoed. Daarover is een fascinerend verhaal te vertellen, waarin toeval, bijzondere anekdotes en verrassende wendingen een grote rol spelen. De lezing wordt begeleid door een PowerPointpresentatie.


De kosten voor de lezing zijn 7,50 inclusief een bezoek aan het museum na de lezing en koffie en thee bij aanvang. Aanmelden kan via museum@houtenhuis.nl of 0299-671286.