ALKMAAR - Reno Raaijmakers verzorgt op donderdag 23 mei in de bibliotheek in Alkmaar een lezing over Rembrandt. Het is in 2019 precies 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed en dat herdenken meerdere musea in Nederland. Zoals o.a. het Mauritshuis, Museum de Lakenhal, het Rembrandthuis en uiteraard het Rijksmuseum. In deze lezing vertelt Reno Raaijmakers over het leven en werk van Rembrandt. Er is daarbij tevens aandacht voor de waardering van zijn schilderijen in latere tijden en hoe Rembrandt uiteindelijk verwerd tot de belangrijkste Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw.

Toen Rembrandt op 4 oktober 1669 zijn ogen sloot kon hij terugkijken op een indrukwekkende carrière. Na zijn eerste jaren in Leiden kwam Rembrandt in 1634 officieel naar Amsterdam. Hij werd daar al snel een van de meest toonaangevende schilders van de stad. Hij kreeg grote opdrachten zoals de iconische portretten van Marten en Oopjen uit 1634. In de tweede helft van zijn carrière ging Rembrandt zijn stijl verruwen. Deze late werken, zoals het Joodse bruidje uit de periode 1665-1669, worden tegenwoordig bezien als zijn belangrijkste schilderijen. In zijn eigen tijd lag dat echter anders. Rembrandt conformeerde zich met deze vernieuwende stijl niet aan de markt en zette zich daarmee gedeeltelijk buiten spel.

Reno Raaijmakers
Reno Raaijmakers (1975) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met zijn bedrijf Amsterdam City Walks geeft hij rondleidingen, stadswandelingen, lezingen en organiseert hij reizen naar verschillende buitenlandse steden.

Aanmelden
U bent van harte welkom op donderdag 23 mei. De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2 (zaal open vanaf 19.30 uur). De toegang is € 7,50 (€ 6,50 voor leden). Reserveren voor activiteiten kan via de activiteitenagenda op onze website of bij de klantenservice in één van onze vestigingen. U kunt alleen per pin betalen.