ALKMAAR - Historicus John Lothrop Motley (1814-1877) is niet erg bekend in Nederland. Toch maakte zijn pen van Nederland een mondiale voorbeeldcultuur, Willem van Oranje een Amerikaanse held en de Nederlandse Opstand een universele strijd voor gewetensvrijheid. Deze historicus heeft grote invloed gehad op het beeld dat er van Nederland bestaat. Tijdens het volgende Alkmaars Historisch Café op 12 februari vertelt Motley’s biograaf, Jaap Verheul, meer over de Amerikaan.

Motley werd de beroemdste historicus van de Verenigde Staten door zijn bestseller over de Nederlandse Opstand, The Rise of the Dutch Republic (1856). Hij slaagde erin het oude beeld van een zompig land met stilstaand water en zelfgenoegzame burgers te vervangen door een heroïsch model van vooruitgang, welvaart en vrijheidsdrang. Motley’s Amerikaanse perspectief werd ook door het Nederlandse publiek enthousiast ontvangen en heeft de vaderlandse geschiedschrijving blijvend veranderd.

Jaap Verheul plaatst deze Atlantische pelgrim in zijn fascinerende negentiende-eeuwse wereld. De lezing is gebaseerd op Verheuls biografie over Motley: De Atlantische pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland.

Kaarten voor dinsdag 12 februari zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.