ALKMAAR - Noord-Holland en melkveehouderij zijn nauw met elkaar verbonden. Historicus Kees van der Wiel gaat tijdens zijn lezing in op de historie van die melkveehouderij, de boer en de koe in de periode van circa 1620 tot 1970. Dat doet hij tijdens zijn lezing voor het Alkmaars Historisch Café, op donderdagavond 20 september.

Met de nieuwe gronden van de pas drooggemaakte Noord-Hollandse meren, bloeide in de zeventiende eeuw de veehouderij. Dit ging gepaard met de verdere ontwikkeling van de iconische stolpboerderij. Na een periode van relatieve neergang in de achttiende eeuw volgde in de late negentiende eeuw weer een opleving met de ontdekking van het Nederlandse zwartbont vee door de Amerikaanse zuivelindustrie en kwamen de rundveestamboeken tot stand. Ook de komst van zuivelfabrieken vroeg om een sterke verandering in het boerenbedrijf. Tijdens de lezing gaat Kees van der Wiel ook in op de gevolgen van moderne ontwikkelingen zoals schaalvergroting in de melkveehouderij. Hierdoor verandert de functie van de traditionele stolpboerderij van bedrijfsgebouw naar monument of boerderette.

De lezing van Kees van der Wiel is de eerste van een nieuwe serie lezingen van het Historisch Café. Kaarten voor 20 september zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.