ALKMAAR - Uit onderzoeken blijkt dat een kwart van de Nederlandse 15-jarigen niet voldoende kan lezen en dus laaggeletterd is. Daar willen we natuurlijk iets aan doen, maar wat en hoe? Hoe kunnen we iets aan elkaar hebben bij de aanpak? Hoe kijk je hier tegenaan en hoe ga je er in de praktijk mee om? Hoe kunnen onderwijs, ouders, bibliotheek en wie weet nog meer partijen elkaar versterken en kennis delen om een leesoffensief in te zetten? We roepen jongeren, docenten, ouders en andere (ervarings)deskundigen op om dinsdagavond 25 augustus om 19.30 uur naar de 'Werkplaats van het Leren' in te Alkmaar te komen om hierover van gedachten te wisselen.

Leesoffensief
“Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier. Ze lezen weliswaar volop korte tekstjes – berichten op hun smartphone of samenvattende stukjes in schoolboeken – maar besteden minder tijd aan ‘diep lezen’: het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Mede hierdoor gaat hun leesvaardigheid achteruit. Dat heeft gevolgen voor hun functioneren op school en in de samenleving – en uiteindelijk ook voor het functioneren van onze samenleving als geheel”.

Gaat je hart van bovenstaande tekst uit het landelijk Leesoffensief sneller kloppen, hetzij omdat je erover wilt praten met anderen of omdat je er ideeën bij hebt hoe het diep lezen bevorderd kan worden, dan is deze oproep voor jou bedoeld! Lezen is niet alleen noodzakelijk om zelfstandig mee te doen in de maatschappij, maar het leert ons ook om anderen beter te begrijpen en het vergroot ons welzijn.

Aanmelden
Is je interesse gewekt en wil je mee praten? Meld je dan even aan via wim@partofnow.nl. De bijeenkomst vindt plaats bij de ‘Werkplaats van het Leren’ in het Hooge Huys, Sint Laurensstraat 1-3, in Alkmaar. Deze avond wordt georganiseerd door Wim van Bokhoven van Partofnow (‘Leren is onze kern’) en Esther Valent, Informatieconsulent Ontwikkeling, Ontplooiing en Educatie van Bibliotheek Kennemerwaard. We hopen van harte jullie te zien op 25 augustus, tot dan!