ALKMAAR - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen hun krachten. Scholen in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard) kunnen meedoen aan de gave lessenreeks LevelUp! van AZ en Bibliotheek Kennemerwaard. LevelUp! is een lessenreeks voor de groepen 5 over bewust en positief gamen. Het project is opgezet door AZ en Bibliotheek Kennemerwaard. Level Up! bestaat uit een kick-off voor ouders en docenten en vijf lessen van een uur op school gegeven door een consulent van de bibliotheek. Daarbij maakt de klas kans op een Challengedag in het AZ-stadion.

Kick-Off
De lessenreeks start met een Kick-Off. Dit is een bijeenkomst waarin ouders en docenten kennis maken met gamen, het programma LevelUp! en welke rol gamen speelt bij kinderen. Er wordt besproken wat kinderen leren van gamen en hoe je als ouder met gamende kinderen omgaat. Dit onderdeel wordt verzorgd door Aristote Ndunu, de eSporter van AZ, én Bibliotheek Kennemerwaard. Daarnaast wordt het project LevelUp! toegelicht. Ze vertellen wat de leerlingen de komende weken op school gaan behandelen en hoe het project eruit ziet.

Lessenserie
Elke week krijgt groep 5 één les van maximaal 1 uur gegeven door een consulent van de bibliotheek. Een les wordt gestart met een filmpje door Aristote Ndunu, met een korte uitleg over het thema van de week. Vervolgens krijgen de kinderen een doe-opdracht. Dit kan een opdracht op school zijn, maar ook een opdracht om thuis met de ouders te doen. De kinderen krijgen een informatieboekje dat bij de lessen hoort.

Thema’s
Level Up! bestaat uit vijf verschillende thema’s. De lessenreeks wordt afgetrapt met het thema Let’s Start, een introductie op het thema gamen. Time’s Up, over tijdbewaking, leert de kinderen om te gaan met tijdsverdeling tussen gamen en andere zaken. Het thema High Score benadrukt de positieve kant van gamen en de dingen die je van computerspelletjes kan leren. Daar tegenoverstaand wordt tijdens het thema Survival Mode geleerd hoe de kinderen veilig kunnen gamen. Hoe gaan zij om met de kijkwijzer, chatten/online contact en in-game aankopen? Tijdens de laatste les, Replay, wordt er teruggekeken naar alle lessen die de kinderen hebben geleerd.

Waarom LevelUp!
Veel kinderen spelen thuis games of komen met gamen in aanraking. Gamen is leuk en door het spelen van spelletjes train je veel vaardigheden, zoals geheugen, geduld, reactievermogen, samenwerken en ruimtelijk inzicht. Echter kunnen kinderen ook risico lopen op negatieve effecten: Het gebeurt steeds vaker dat kinderen overgehaald worden dingen te doen die ze niet willen. Ook verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Level Up! geeft kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht over hoe je bewust en vitaal kan gamen.

Inschrijven en meer info
Voor de tweede ronde (maart/april) en de derde ronde (mei/juni) zijn nog plekken beschikbaar. Scholen uit Heerhugowaard kunnen dankzij subsidie van de gemeente Heerhugowaard gratis meedoen. Scholen buiten Heerhugowaard kunnen meedoen aan het programma tegen een vergoeding. Voor meer info over de inhoud van het programma kun je contact opnemen met Femke Hofstede op f.hofstede@bknw.nl. Meer informatie voor ouders vind je op bewustgamen.nl.

Lijkt het u leuk om deel te nemen aan Level Up! met uw klas? Inschrijven kan via www.startlevelup.nl.

Op YouTube kun je twee leuke filmpjes bekijken over LevelUp! via onderstaande links:

- https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=ZhlBSCjIHYw

- https://www.youtube.com/watch?v=1xCIU1qin1w