HEILOO/ALKMAAR - Leonardo (16 jaar) uit Italië volgt onderwijs op een middelbare school in Alkmaar en verblijft momenteel bij een gastgezin in Hensbroek. Helaas kan hij niet langer meer bij dit gezin blijven. Daarom zoekt hij met spoed een ander gastgezin. Leonardo blijft in Nederland tot aan de zomervakantie.

Leonardo
Leonardo is een vrolijk persoon en een grapjesmaker. In Italië doet hij drie keer per week aan crossfit en hij houdt van fietsen en voetbal spelen. Leonardo heeft een brede interesse in talen en culturen. “In Italië ga ik naar een speciale school voor talen. Ik leer Italiaans, Duits, Engels en Frans. Ik denk eraan om later psychologie of antropologie te studeren.” Sinds eind augustus is Leonardo in Nederland. “Deze uitwisseling voelt als de beste manier om een andere cultuur voor honderd procent te leren kennen. Ik wil ook graag mijn cultuur met jullie delen!”

Gastgezin worden in Heiloo

Dorine van de uitwisselingsorganisatie Travel Active geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar.” Een andere motivatie is om te leren over de eigen Nederlandse cultuur en over de cultuur van de student. “Wanneer je dit avontuur aangaat, zul je je verbazen over onze culturele gewoonten. De student wijst je op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een verjaardagskalender op het toilet, dat wij altijd de gordijnen open hebben en dat Nederlandse wegen zo georganiseerd zijn. Vaak wil de student ook wat van zijn eigen cultuur delen, bijvoorbeeld gerechten of hun eigen taal.” Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning, de overige kosten komen voor rekening van de student of organisatie. Travel Active organiseert diverse activiteiten en zorgt voor een fiets voor de student. In de regio is een local coordinator actief bij wie het gastgezin terecht kan.

Moeilijke tijd door corona
Dorine geeft toe dat het door het coronavirus een ander jaar is dan voorgaande jaren. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen en dat is begrijpelijk. Vaak dromen uitwisselingsstudenten al jaren van deze buitenlandervaring en willen wij dat graag voor hen mogelijk maken. Uiteraard blijven we de richtlijnen vanuit de overheid volgen en houden we ons aan maatregelen net zoals iedere andere Nederlander deze hoort te volgen.”

Gastgezin worden voor Leonardo? Neem voor informatie contact op met High School Holland via highschoolholland@travelactive.org of op 085 222 4810, of bezoek hun website: https://www.travelactive.nl/high-school-holland