ALKMAAR – Leerlingen van het Petrus Canisius College uit Alkmaar hebben een finaleticket overhandigd gekregen voor de finale van Vakkanjers. De leerlingen doen samen met ruim honderd scholen mee aan de Vakkanjer Challenge 2020 en bedachten innovatieve ideeën en oplossingen om jongeren meer te laten bewegen, in opdracht van de Johan Cruyff Foundation

Het winnende team van het Petrus Canisius College uit Alkmaar bedacht het idee: ‘ECO sport’. De leerlingen Eef, Saar, Jesse en Stijn over hun idee: “We wilden iets doen zodat veel mensen gingen sporten. En duurzame energie is belangrijk, want de zon schijnt nu heel veel. Het idee is ontstaan doordat we allemaal van sport houden, en we vinden de natuur ook belangrijk. We hebben onder de tribune de opslag van de accu gebouwd, en we wekken energie op maar zitten niet aangesloten op het energie netwerk. Hierdoor wekken we licht op voor ons eigen sportveld, zodat sporten altijd mogelijk is op een duurzame manier.”

Vakkanjers toert momenteel twee weken door het hele land om alle 140 finalisten hun finaleticket te overhandigen en hun presentatie op te halen. Dit gebeurt met een interview over hun oplossingen, ideeën en gemaakte prototypes. Normaal zouden de leerlingen tijdens een groot event hun presentatie moeten geven voor jury en publiek, maar vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus is dat niet mogelijk. Toch zorgt Vakkanjers voor een spetterende afsluiting van de Vakkanjer Challenge, met een live online-uitzending op 10 en 11 juni.

Wie gaat er vandoor met de Vakkanjers wisseltrofee!? Benieuwd? Volg de teams op www.vakkanjers.nl/finale.

Over Vakkanjers
Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.