ALKMAAR - Leerlingen van het Petrus Canisius College, locatie Oosterhout in Alkmaar zitten met maar liefst twee (!) bedrijfjes in de Day for Change Verkiezing 2021. De ontknoping komt steeds dichterbij. Wie zijn de meest creatieve, duurzame en succesvolle micro-ondernemers van dit schooljaar?

Jens en Ralf van J & R Hout en Camiel en Max van CM Tulpen kunnen jouw hulp goed gebruiken. De onderneming met de meeste publiekstemmen wordt de winnaar. Stem via deze link op jouw favoriete onderneming. Dat kan tot en met zondagavond 4 juli.

Bij het vak ondernemen werkt het Petrus Canisius Oosterhout al voor het vijfde jaar op rij succesvol samen met Rabobank Alkmaar en Day for Change. Ter voorbereiding op het starten van hun eigen onderneming ontvingen de leerlingen gastlessen over duurzaam ondernemen en wereldburgerschap. Vervolgens mochten de leerlingen hun bedrijfsideeën presenteren aan een heuse jury met daarin medewerkers van de Rabobank en Day for Change. Met tips en adviezen vanuit de jury en een startkapitaal konden de leerlingen aan de slag!

Insectenhotel en tulpen verkoop
“Fantastisch om te zien hoe de leerlingen de producten bedenken: insectenhotels van gerecyclede materialen en het verkopen van tulpen. Hoe ze de producten zelf op school maken, in de markt zetten en doorzetten bij tegenslagen” zegt docent Milou Dignum. “Zo kon de leverancier van de tulpen aan CM Tulpen niet langer leveren. Toch wisten ze via hun netwerk een andere leverancier te vinden” vult docent Carla Volger aan.
Ook Irene Slats van Rabobank Alkmaar e.o. is enthousiast: “Dit is waar we het voor doen; leerlingen hun ondernemende, financiële en sociale vaardigheden laten ontdekken en stimuleren”. De Rabobank is inhoudelijk en financieel betrokken bij de uitvoering van de Day for Change Actie op scholen in Alkmaar en omstreken, waaronder op het Petrus Canisius College Oosterhout in Alkmaar.

In heel Nederland zetten elk jaar ruim 6.500 leerlingen op meer dan 100 scholen zich in voor Day for Change. Zij maken jaarlijks kans op de titel: ‘Day for Changemaker van het Jaar’ en mooie geldprijzen!

Day for Change gelooft in de kracht, de creativiteit en het ondernemerschap van mensen wereldwijd en daagt scholieren uit om met een microkrediet een duurzame onderneming op te zetten. De maakbedrijfjes leiden tot mooie duurzame producten zoals picknickkleden van oud textiel en insectenhotels van gerecyclede materialen. De opbrengst van al dit jong Nederlands duurzaam ondernemerschap komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd.

Vakjury
Uit alle inzendingen vanuit heel Nederland heeft een deskundige jury per schoolniveau drie finalisten gekozen. De vakjury bestaat dit jaar uit:

· Sophie Horstink (jonge ondernemer, aangesloten bij de Ondernemende Helden Academie)
· Ruud van Soelen (senior beleidsmedewerker Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij de Sociaal Economische Raad (SER) en bestuurslid Day for Change)
· Saskia Neven (adviseur marketing en communicatie bij Rabobank De Kempen)
· Timo Verbruggen (vlogger voor AZ en jonge ondernemer)
De jury beoordeelde de inzendingen op: duurzaamheid, winst en ondernemende vaardigheden ( creativiteit, originaliteit, initiatief, samenwerking en doorzettingsvermogen).

De finalisten van het vmbo zijn:
· J & R Hout Service (insectenhotels van gerecyclede materialen) - Petrus Canisius College, Alkmaar
· Cookie Lovers (koekjes met positieve boodschap) - Koningin Wilhelmina College, Culemborg
· CM Tulpen (tulpen verkoop) - Petrus Canisius College, Alkmaar

In bovenstaande video’s vertellen de jonge ondernemers waarom zij de Day for Change verkiezing zouden moeten winnen. Wie verdienen volgens jou de titel ‘Day for Changemakers van het jaar 2021’?


Graag nodigen wij JOU uit om te stemmen op jouw favoriete onderneming! Dat kan via de website van Day for Change.

Tot en met zondagavond 4 juli 00.00 uur kan er gestemd worden. Op maandag 5 juli worden de winnaars bekend gemaakt.

Stichting Day for Change
Day for Change opgericht in 2006, gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet een belangrijke voorwaarde is voor een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen. Wij willen economische zelfredzaamheid vergroten door de ontwikkeling van duurzame ondernemende vaardigheden te stimuleren - wereldwijd. Met onze educatieprojecten werken we aan de vorming van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bijdragen aan een eerlijker wereld. Jaarlijks doen ruim 100 scholen en meer dan 6.500 leerlingen in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar mee.