ALKMAAR - Dinsdag 12 april is het Brunel Solar Team op bezoek geweest bij het Murmellius Gymnasium in Alkmaar met hun zonneauto Nuna. Laurens de Boer, oud leerling, vertelde alle klassen over de bouw en het ontwerp van een zonneauto. Hiermee bracht hij de leerlingen meer kennis bij over duurzaamheid en innovatie. Natuurlijk had hij ook een echte zonneauto meegenomen: prijswinnende Nuna Phoenix.

"Op de middelbare school is mijn passie voor technologie echt begonnen", vertelt Laurens. "Dat ik nu elke dag als mechanicus van het team bezig kan zijn met technologie en innovaties is natuurlijk erg gaaf. Daarom vind ik het ook heel bijzonder om vandaag terug te zijn bij mijn oude school, om hier de nieuwe generatie te kunnen inspireren op het gebied van innovatie, op een duurzame manier."

Het Brunel Solar Team bestaat uit elf gepassioneerde studenten van de TU Delft. Zij ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto, waarmee zij vervolgens meedoen aan zonneraces wereldwijd. Laurens studeert Werktuigbouwkunde en is, naast dat hij verantwoordelijk is voor de mechanica van de auto, dit jaar een van de coureurs. "Ik ben dit jaar vooral verantwoordelijk voor het optimaliseren van de motor van Nuna. Nu is dit al een erg gaaf project op zichzelf, omdat we het dit jaar helemaal anders willen gaan doen, maar ik heb daarnaast ook nog de mogelijkheid om de motor zelf als coureur uit te mogen testen. Dat maakt het extra bijzonder", aldus Laurens.

Duurzaamheid, innovatie en teamwork
Laurens gaf samen met een aantal andere teamleden een presentatie over zonneauto, Nuna, van het Brunel Solar Team. De studenten legden onder andere uit hoe de bouw van de auto in zijn werk gaat en hoe het team met elkaar samenwerkt. "Duurzaamheid en innovatie spelen een grote rol bij de ontwikkeling van deze auto, maar daarnaast wil ik ook echt benadrukken dat je veel meer kunt bereiken als je samenwerkt als een hecht team", legt Laurens uit. "Wij gaan straks met het hele team een race rijden en Zuid-Afrika, dat had ik alleen nooit kunnen bereiken". Na de presentatie was er de mogelijkheid om de zonneauto van dichtbij te kunnen bekijken en konden de leerlingen uitgebreid vragen stellen.

Wereldkampioen
Dit jaar zal het team deelnemen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Na zeven keer de winst behaald te hebben in Australië, zal het team tijdens deze achtdaagse race weer haar uiterste best doen om voor de vierde keer de overwinning uit Zuid-Afrika mee naar huis te nemen. De route van ongeveer 4000 kilometer loopt dwars door het land, van Johannesburg naar Kaapstad.