ALKMAAR - Het is feest bij Kwalitaria aan de Alkmaarse Vondelstraat. Al 10 jaar lang gaan daar de lekkerste frietjes, snacks en burgers over de toonbank. Voor eigenaar Mark Vester (37) een bijzonder jubileum, want vanaf de start staat hij al aan het roer van de cafetaria. Hij blikt terug op 10 jaar Kwalitaria Vondelstraat.

Met beide ouders werkend in de horeca, stroomt het horecabloed al van jongs af aan door Mark zijn aderen. Hij wist dan ook al vroeg dat hij een eigen zaak wilde. “Toen de vestiging aan de Vondelstraat beschikbaar kwam, hoefde ik dus niet lang na te denken. En met bijna 9 jaar werkervaring bij Kwalitaria in Haarlem was het voor mij een logische stap om mijzelf aan te sluiten bij de cafetariaformule.”

Toenemende drukte
Nu, een decennium later, is de omgeving rondom de Kwalitaria niet meer terug te kennen. “In de tijd dat ik hier zit, heb ik de kale vlakte achter mijn winkel volgebouwd zien worden tot wat nu de Spieghelbuurt is. Hetzelfde geldt voor de wijk Schelphoek, iets verderop.” Gunstig voor Mark en zijn team, want met de komst van veel nieuwe buurtbewoners, nam ook de drukte toe. “We moesten daardoor steeds verder opschalen en onze capaciteit vergroten, totdat het simpelweg niet meer paste. Gelukkig hebben we een uitbouw kunnen realiseren, zodat we er nu weer even tegenaan kunnen.”

Wat is volgens Mark het geheim van Kwalitaria Vondelstraat? “We zijn geen doorsnee snackbar. Kijk maar naar onze menukaart waar naast een frietje met snack ook kwalitatieve burgers, complete menu’s en friet specials met verrassende toppings op staan. En we blijven continu vernieuwen om aan de wensen van de gast te voldoen en interessant te blijven, dat is essentieel.”

Toekomstplannen
En nu, op naar de volgende 10 jaar? Als het aan Mark ligt is hij nog lang niet klaar en de ambitieuze ondernemer heeft dan ook volop plannen. “Komend jaar willen we de binnenkant van de winkel aanpakken en helemaal naar deze tijd brengen. Verder zou ik willen starten met vers schepijs en het terras aan de voorkant willen vergroten. Dromen mag altijd, hè.”

Natuurlijk laten Mark en zijn team het jubileum niet onopgemerkt voorbijgaan. Vanaf 25 oktober profiteren gasten een week lang van leuke kortingsacties met als afsluiter een gratis ‘friet-uurtje’ tussen 14.00 en 16.00 uur op zaterdag 30 oktober. Aan alle buurtbewoners laat Mark weten: “Bedankt voor al jullie bestellingen in de afgelopen jaren en we hopen jullie snel te zien.”