NOORD-HOLLAND - Vrijwilligers die bezig zijn met een opruimactie langs de Noordzeekust, hebben in zeven dagen tijd de resten van ruim 1900 ballonnen weggehaald. Elke etappe vinden de deelnemers tussen de vijftig en tweehonderd ballonresten.

Gisteren deed de opruimactie voor het eerst Noord-Holland aan toen op de stranden van Texel afval werd verzameld. Ook vandaag werd daar schoongemaakt. In totaal is er in zeven dagen tijd al 4297 kilo afval van de stranden gehaald. Vorig jaar was dit na hetzelfde aantal etappes 4140 kilo, meldt Stichting De Noordzee.

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is nu over de helft. Tijdens deze editie is er speciale aandacht voor ballonresten. De stichting zamelt dit jaar de ballonnen apart in om aandacht te vragen voor dit probleem. "Ballonnen die de lucht in gaan, belanden vaak in zee. Dieren in zee zien het rubber aan voor voedsel en vogels kunnen verstrikt raken in de plastic sierlinten die aan de ballonnen hangen", aldus de stichting.

De Tweede Kamer vroeg gemeenten al in 2014 het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Vier jaar later staan ballonnen echter nog steeds in de top vijf van meest gevonden stukken afval op stranden, zegt de stichting.