ALKMAAR - Het Rijk draagt financieel bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op de kruising van Rijksweg N9 (Steve Bikoweg) en de Kogendijk in Alkmaar.


De Kogendijk is een belangrijke toegangsweg naar Bergen, met name voor fietsers. Sinds 2016 liggen er regionale plannen om deze kruising te vervangen door een rotonde met een fietstunnel eronderdoor.

Al in 2016 onderzocht de provincie Noord-Holland, samen met de gemeenten Alkmaar en Bergen en Rijkswaterstaat (RWS), hoe de verkeersveiligheid en doorstroming op de kruising Kogendijk-N9 verbeterd kon worden. Op basis van dit onderzoek ontstond het plan de kruising te vervangen voor een rotonde en de fietsers daaronderdoor te laten rijden. Zo kunnen alle weggebruikers veilig en ongehinderd hun weg vervolgen. Provincie en gemeenten reserveerden samen al 6 miljoen euro voor de benodigde aanpassingen. Op 29 juni 2022 werd bekend dat ook het Rijk een financiële bijdrage levert.

Plannen vormgeven

Na de zomer komen de partijen bij elkaar om de plannen verder vorm te geven. Dan wordt ook bepaald hoe de omgeving wordt betrokken en geïnformeerd. Naar verwachting vinden de werkzaamheden dan in 2024/2025 plaats. Op 14 juli kwamen gedeputeerde Jeroen Olthof, directeur Netwerkontwikkeling Bregje van Beekvelt (RWS) en wethouders Robert te Beest (Alkmaar) en Erik Bekkering (Bergen) zelf poolshoogte nemen op de kruising.