REGIO ALKMAAR - Op 13 en 14 mei vindt de Nationale Molen- en Gemalendag plaats. Tijdens dit weekend openen 15 molens en gemalen die in bezit zijn van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de deuren voor publiek. Negen molens in de regio Alkmaar zijn toegankelijk. Iedereen kan gratis komen kijken en leren over de manieren hoe we al eeuwenlang droge voeten houden in Noord-Holland.


Open molens en gemalen in regio Alkmaar

In de regio Alkmaar zijn de Geestmolen, molen De Viaan en de Sluismolen in Alkmaar, Molen D in Broek op Langedijk, Veenhuizermolen in Veenhuizen, Noordermolen in Akersloot, Molen De Dog in Uitgeest, Menningweermolen in Grootschermer en de Groetermolen in Schoorl te bezoeken. Voor meer informatie over de opening van alle molens en gemalen van het hoogheemraadschap, bezoek Molen- en Gemalendag 2023 | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hhnk.nl)

De Molen- en Gemalendag vindt jaarlijks plaats in de maand mei. Deze dagen zijn bedoeld om het erfgoed jaarlijks in het zonnetje te zetten. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers leren over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog een rol spelen in het waterbeheer.

De toegang bij alle molens en gemalen is gratis. Tussen 10:00 uur en 16:00 zijn de molens en gemalen open. Wees vooral welkom en ontdek meer over het water.