Archieffoto

Noord-Holland - Let op! In verschillende plaatsen in Noord-Holland zijn klussende, Engelssprekende oplichters actief. Het gaat om personen die stelselmatig aan de deur hun diensten aanbieden zoals het schoonmaken of renoveren van de gevel of dak, ophogen van de oprit of de voortuin en andere tuinwerkzaamheden.Bewoners wordt verteld dat bijvoorbeeld hun dak onderhoud nodig heeft en vervolgens worden de slachtoffers hoge rekeningen gepresenteerd die contant betaald moeten worden. Ook wordt het werk dikwijls niet afgemaakt.

De afgelopen week zijn deze malafide klussers in onder andere Venhuizen en Haarlem gesignaleerd toen zij flyers uitdeelden aan diverse bewoners. De politie adviseert echter nooit in zee te gaan met deze Engelssprekende klussers.
Oplichting en bedreiging

Peter van Waaijen houdt zich binnen de politie sinds enkele jaren bezig met de aanpak van deze malafide praktijken: ‘Het werk dat deze klusjesmannen doen is meestal slecht van kwaliteit of wordt niet afgemaakt. Ook krijgen bewoners vaak een veel hogere rekening gepresenteerd dan was afgesproken. Ze gaan heel geraffineerd te werk. De eerste klus in een wijk maken ze netjes af. Via mond-tot-mond reclame krijgen ze dan nieuwe klanten die ze oplichten. Bewoners worden zelfs bedreigd als ze niet betalen of niet met hen in zee willen. Alleenstaanden of ouderen zijn vooral kwetsbaar voor deze praktijken.‘Hoe zijn de klussers te herkennen

De klusjesmannen spreken Engels en hebben vaak mensen met een Oost-Europese nationaliteit in dienst. Peter: ‘Ze rijden meestal in busjes die soms voorzien zijn van een zeer professioneel ogende striping, met vaak een Brits of Iers kenteken. Maar Nederlandse of Oost-Europese kentekens komen ook voor. De klussers dragen geen geld af aan de belasting en zijn hier vaak met hun hele gezin. Als ze kinderen hebben, gaan die vaak niet naar school. Niet alleen strafbaar, maar ook heel schrijnend.’Wat kunt u doen?

Peter: ‘U kunt ons wel helpen om deze oplichters aan te pakken. Informatie van gedupeerden en ook van bewoners die deze klussers zien, is voor ons van groot belang. Wanneer u met dergelijke opdringerige personen geconfronteerd wordt, of u bent slachtoffer geworden van deze klussers, bel dan de politie via 0900-8844. Noteer altijd signalementen en/of kentekens of maak foto’s. Als u wordt bedreigd of bij spoed, bel dan 112.
Tot slot: Denk niet alleen aan uzelf, let ook op alleenstaanden en/of ouderen in uw wijk of buurt. Deze malafide klusjesmannen gaan geraffineerd te werk en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig.’