SCHERMERHORN - De Museummolen aan de Noordervaart bij Schermerhorn heeft weer een werkende kindervijzel. Deze is onthuld tijdens de Nationale Molendagen, op zaterdag 11 mei. Kom vooral eens langs om zelf te vijzelen, leuk voor de kleine en voor de grotere bezoekers.

Zaterdag 11 en zondag 12 mei vonden de jaarlijkse Nationale Molendagen plaats. Alle molens in de Schermer draaiden feestelijk en op enkele molens was een extra activiteit. Op de zonovergoten zaterdag werd bij de Museummolen de kindervijzel bij weer in gebruik genomen. Yorkshire Dave, al jaren wonend in Stompetoren, heeft de vijzel geheel belangeloos gerestaureerd. Dit natuurlijk tot vreugde van de eigenaar van de molen, de Schermer Molens Stichting. De vijzel is met de hand te bedienen en zo kunnen kinderen ervaren hoe het water met een vijzel omhoog wordt gepompt.

Op zondag dansten de Schermer Dansers bij de Museummolen. De aanwezige bezoekers mochten een dansje meemaken. Bij Poldermolen M langs de Zuidervaart bakte de molenaar en zijn vrouw pannenkoeken voor de bezoekers.

Bij korenmolen De Otter in Oterleek konden bezoekers terecht voor een rondleiding door één van de molenaars. Uiteraard was er koffie met koek, gebakken door de medewerkers van Fermento. Op zondagavond werden de molenaars verrast door de komst van Kayne Haavekost uit Stompetoren. De 12-jarige Kayne is al heel vaardig en het op- en afzeilen van de molen en dat demonstreerde hij met trots onder toeziend oog van leermeester Ed van Deelen. De wieken stonden na afloop weer keurig in de ruststand.