ALKMAAR - Op maandag 13 en dinsdag 14 september hebben JOGG regisseur Emma Swart en wethouder Robert te Beest de School in Beweging Challenge afgetrapt bij OBS de Fontein en OBS Jules Verne in Alkmaar. Een maand lang moedigen alle deelnemende basisscholen de leerlingen aan om zo vaak mogelijk op eigen energie naar school te gaan. Fietsen, lopen, steppen; alles is toegestaan. Zo wordt bewegen leuk en makkelijk en wordt er een veilige verkeersomgeving rond de school gecreëerd.

Emma Swart is JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Regisseur in Alkmaar. Emma rolt de JOGG-aanpak uit op (ondertussen) 37 basisscholen. Dit wordt gestimuleerd door middel van vier thema’s: ‘DrinkWater!’, ‘Groente… zet je tanden er in’, ‘Gratis bewegen, gewoon doen!’ en ‘Slaap lekker’. Het doel van JOGG is om van water drinken, gezond eten en voldoende bewegen de norm te maken. Dit omdat een op de zeven kinderen al overgewicht heeft. Volgens Emma is het stimuleren van een gezonde leefstijl op basisscholen enorm belangrijk, omdat dat tijdens die levensfase de basis wordt gelegd voor de rest van het leven.

“Het is cruciaal dat kinderen meer bewegen en de juiste voeding binnen krijgen en dat een gezonde leefstijl ons nieuwe normaal wordt”, zegt Emma Swart. “De lichamelijke gezondheid is natuurlijk één aspect, een ander aspect is ook dat de geestelijke gezondheid verbeterd wanneer een kind voldoende beweging krijgt. Een kind dat groente leert eten, lekker veel beweegt, genoeg slaapt en water drinkt, heeft hier de rest van zijn leven profijt van.”

School in Beweging Challenge
In het kader van Alkmaar Fietst is de School in Beweging Challenge georganiseerd. Een maand lang worden kinderen gestimuleerd zo vaak mogelijk op eigen energie van en naar school te gaan. Tijdens deze maand kunnen de kinderen elke dag punten scoren. De klas met de hoogste score wint een clinic tramponlinespringen. De School in Beweging Challenge is een samenwerking van JOGG Alkmaar, Alkmaar Sport, (K)individu en PCC Oosterhout. Voor meer informatie over JOGG Alkmaar, ga naar https://www.meewering.nl/jogg of https://www.alkmaar.nl/jogg.