ALKMAAR - Dit jaar viert Alkmaar 450 jaar ontzet. In het weekend van 3 en 4 juni kun je zelf beleven hoe de stad er na de overwinning op de Spanjaarden uitzag: dan is het in de oude binnenstad weer Kaeskoppenstad! Elk jaar weer een feest van verwondering voor jong en oud, met telkens nieuwe attracties.

Zoals inmiddels gebruikelijk zal voorafgaand aan de opening van Kaeskoppenstad op 3 juni een Bonte Stoet van 16e eeuwse figuren door de stad trekken, over de Laat en de Langestraat richting De Mient. Een geweldig gezicht, dat terecht veel bezoekers trekt.

Bij de poort van Kaeskoppenstad zal burgemeester Anja Schouten de sleutel van de stad voor twee dagen overhandigen aan de burgemeester van Kaeskoppenstad, Floris van Teylingen.

Dit jaar wordt De Bonte Stoet nóg mooier! Tussen onze figuranten lopen enkele bijzondere historische figuren, van maar liefst 3,5 meter hoog!
Het zijn allemaal mensen die bij het Ontzet van Alkmaar in 1573 een grote rol speelden, zoals Willem van Oranje, Filips II, Jacob Cabeliau, de Hertog van Alva, Diederick Sonoy, Trijn Rembrandts en stadstimmerman Maerten van der Mey. Met recht dus de Reuzen van het Ontzet. Na De Bonte Stoet zijn de enorme poppen te zien in Kaeskoppenstad, in de Laurentiuskerk.

Ook deze nieuwe attractie is door Kaeskoppenstad in eigen beheer gecreëerd. De koppen zijn gemaakt door het bouwteam, onder leiding van bouwmeester Jan Roobeek, de kleding door het eigen Kleermakersgilde van Kaeskoppenstad. Voor de aluminium frames wordt gezorgd door het Alkmaarse bedrijf D-Tech Staalbouw.

Elke pop van omstreeks 25 kg wordt, bij toerbeurt, gedragen door Alkmaarders of buitenpoorters. Kaeskoppenstad is daarvoor nog zeker op zoek naar vrijwilligers. Misschien iets voor jou, of met de vrienden van je sportteam? Meld je aan bij info@kaeskoppenstad.nl.

Tickets voor Kaeskoppenstad bestel je op www.kaeskoppenstad.nl