ALKMAAR - Wie jarig is viert feest. En dat doet het Alkmaarse kaasdragersgilde dit jaar uitgebreid. Ze bestaan 425 jaar. Ter ere daarvan luiden de dragers van de kazen dit keer zelf de bel waarmee de beroemde kaasmarkt op het Waagplein elke vrijdag wordt geopend.

Het 425-jarig bestaan kaasdragersgilde wordt flink gevierd in Alkmaar. Kaasvader Willem Borst sprak zoals iedere vrijdag het gilde toe en kondigde een unieke gebeurtenis aan: het gilde zelf mocht de kaasbel luiden. Via een speciale constructie met verschillende touwtjes konden alle dragers samen de bel luiden.

Recent werd door de gemeentesecretaris ontdekt dat het gilde in 1593 opgericht was, terwijl altijd gedacht werd dat dat in 1622 gebeurd was. Door deze ontdekking hebben de kaasdragers het 400-jarig bestaan moeten overslaan. Er wordt daarom dus groots uitgepakt nu ze 'opeens' 425 jaar aantikken.

Om de mijlpaal verder te vieren organiseert het gilde aanstaande zondag het 'wereldrecord kaasproeven'. Het doel is om met 750 proevers het record van 561 te verbreken. De recordpoging wordt om 13 uur op het Alkmaarse Waagplein gehouden.