ALKMAAR - Het is maandagochtend, hier en daar ligt nog wat stro. Als je niet beter weet, kan je je niet voorstellen wat voor een spektakel er dit weekend heeft plaatsgevonden.

De afgelopen twee dagen kon je voor de vijftiende keer in de Kaeskoppenstad tijdmachine stappen, die je meenam naar het leven in de 16e eeuw. Een kleine 20.000 bezoekers maakte hier gebruik van en keken hun ogen uit. Op zondag was het festival zelfs helemaal uitverkocht!

Er was veel te doen en te beleven in Kaeskoppenstad. "Ik vond de vieze mensen het coolst", zegt een meisje van 9 jaar oud. Haar zusje schudt haar hoofd en zegt "nee die vond ik juist eng! Ik vond het tekenen het leukst!". Ze doelt daarmee op de Latijnse School, waar kinderen konden leren hoe ze een portret tekenen.

De route nam bezoekers mee door de Sint Laurentuiskerk, wat zichtbaar in de smaak viel. Er kijkt een man zijn ogen uit en zegt: "ik fiets hier al jaren dagelijks langs naar mijn werk, maar ben nog nooit binnen geweest. Prachtig om het nu eens te zien en wat is het groot!"

Van de serene rust in de kerk, stap je in het gezellige feestgedruis van de kermis. Het zijn dit soort contrasten die van Kaeskoppenstad een compleet geheel maken. Jonge kinderen, senioren, melaatse, rijke dames, muzikanten en nonnen; je komt ze allemaal tegen.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde jubileumeditie en is trots dat ze met Kaeskoppenstad de bijzondere geschiedenis van Alkmaar tot leven kan laten komen. Zonder de inzet van honderden vrijwilligers is dit niet mogelijk. Op- en afbouw, kleding, catering, rekwisieten, kap, grime, kassa, scanners en de figuranten; op alle afdelingen wordt keihard gewerkt om het een groot succes te maken. Dit in combinatie met de financiële steun van sponsors, partners en fondsen, maakt het mogelijk om dit grootste spektakel al vijftien edities te kunnen houden. Met veel plezier wordt er al uitgekeken naar volgend jaar.