ALKMAAR - Afgelopen woensdag zijn jonge mantelzorgers en hun ouders in het zonnetje gezet. Jonge mantelzorgers mochten een vriend of vriendin meenemen om samen te bowlen en te klimmen. Ouders werden uitgedaagd te boogschieten, om op die manier eens te focussen op één doel. De activiteiten werden georganiseerd door De Geus Events.

Het Mantelzorgcentrum organiseert ieder jaar een activiteit voor jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers ontmoeten elkaar op een laagdrempelige manier, zonder uit te hoeven leggen hoe hun thuissituatie is, want dat weet iedereen wel van elkaar. JMZ (jonge mantelzorger) coach Anisha Pannalal; “Iedere situatie is uniek, maar de rode draad is dat deze kinderen en jongeren opgroeien in een zorgsituatie. Dat maakt hun leven anders dan dat van leeftijdsgenootjes. Tijdens zo’n activiteit hoeven ze niets uit te leggen, maar kunnen ze weer even kind zijn en hun zorgen vergeten. Zo’n dag draait alleen om hen.”

Voor herhaling vatbaar
Dat de kinderen en jongeren genoten van de activiteit, bleek wel uit de vele positieve reacties na afloop. Zo zei een van de jonge mantelzorgers; “Mag ik zo weer bowlen?” en “Ik wil ook nog even boogschieten, kan dat ook?” Ook de ouders waren erg enthousiast. Een ouder: “Geweldig dat jullie dit doen.”.

Jonge mantelzorger
Een jonge mantelzorger is een kind of jongere die thuis woont met iemand die langdurig ziek is, een handicap heeft of een psychische ziekte of verslaving. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar. Zij hoeven niet per se zelf te helpen in de verzorging. Zorgen om de zieke kan al invloed hebben op (school)prestaties en (psychische) gesteldheid nu en in hun latere leven.

Mantelzorgcentrum
Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Den Helder tot aan Alkmaar. Het Mantelzorgcentrum is de gids voor mantelzorgers tijdens hun mantelzorgreis zodat zij hun energie en balans versterken, behouden of terugkrijgen.