HEERHUGOWAARD - Strandrace IJmuiden welke reeds jaren plaatsvind aan de Noordzeekust en waarbij de top van de Nederlandse offroad rijders er elk jaar weer strijden voor de overwinning welke als team echt wel een prijs is welke je op je conto wilt bijschrijven.

Meerdere van de Nederlandse teams rijden ook wedstrijden op het Afrikaanse continent als ook de welkbekende DAKAR rally. Dat zij ook elk jaar de strandrace willen rijden om te testen voor deze "grotere" rally's zegt voldoende wat de moeilijkheid en slijtageslag voor de auto aangeeft. Zelf testen wij onze auto's ook tijdens de wedstrijden om het Nederlands kampioenschap, dit ter voorbereiding op onze buitenlandse wedstrijden.

Met zijn tweeën aan de massastart staan, kijkend naar de klok en de starter....... Weg op het groene licht en met 50 auto's het zand door. Vol gas langs de vloedlijn waar we snelheden halen tot 170 kilometer per uur. Hard remmen voor de eerste bocht waar je niet achteloos je auto in kan sturen maar dit op snelheid maar met gevoel en techniek moet doen. De kick/ rush om dit tussen 49 andere auto's te doen zonder elkaar te raken en of hinderen na de eerste bocht vol op de heuvels af racen om daar zo hard mogelijk overheen te rijden, 4 wielen los en 8 meter verder weer neer te komen, de auto onder controle houdend vol in de remmen moeten gaan om de bocht naar het volgende rechte stuk te halen. Luisterend naar de notes van je navigator om samen een zo mooi en snel mogelijke ronde af te leggen.

Adrenaline over de snelheid en na de race samen met je team de auto weer prepareren voor de volgende race welke een uur later weer start. Helpen bij de andere teams als dit nodig is om hen ook weer in de race te krijgen of houden. Saamhorigheid, broederschap en bovenal een fantastische wedstrijd hebben en rijden met elkaar. Voor sommige als uitlaatklep een paar weekenden per jaar waar andere het nog serieuzer aanpakken en er ook enkele dit als professional doen en het NK als volwaardig kampioenschap willen winnen.

Het feit dat de wedstrijd centraal in Nederland gelegen is je vrienden, familie en sponsoren uit kan nodigen om deze prachtige tak van autosport van dichtbij mee te maken. Je de baan met alle 50 voertuigen voor je neus hebt en je alle mogelijkheid hebt de auto's in het bivak/rennerskwartier te kunnen en mogen bekijken. De coureurs en navigator de belangstellende graag uitleggen hoe deze sport werkt m.b.t. het rijden via een roadbook en het lezen van de baan. We ook als offroad topsport d.m.v. meerdere teams bezig zijn hybride techniek toe te gaan passen in de toekomst en er al 1 team bijna klaar is met zijn voertuig deze in 2022 uitgebreid te gaan testen tijdens de NK wedstrijden.

Enkele links van youtube bijgevoegd om zo een goed beeld van de sport te krijgen.

https://youtu.be/pdrK67XNTUo

https://youtu.be/cz9qBLCf_ek