ALKMAAR - Op woensdag 22 maart vindt het Inholland Mix & Match evenement plaats in de Grote Kerk. Ruim 500 studenten kunnen voor een stageplek of afstudeeropdracht in gesprek met 80 organisaties uit de regio Alkmaar. Ook vindt de jaarlijkse finale plaats van de minor Innoveren & Ondernemen, waarin studenten duurzame en innovatieve producten ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Drie teams van studenten strijden om de eerste plek. De gemeente Alkmaar reikt in het kader van het Europees project POCITYF een voucher uit van € 1000,-.

Innoveren en ondernemen

Voor de minor Innoveren & Ondernemen van Hogeschool Inholland Alkmaar gaan studenten volledig zelfstandig aan de slag met de oprichting van een eigen (duurzame) onderneming. Studenten werken hard aan innovatie – en ondernemersvaardigheden en laten zich vooral inspireren door de Sustainable Development Goals, de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

De minor, waar maar liefst 20 teams aan meededen, is afgelopen maand ten einde gekomen en na een periode van vijf maanden van ontdekken, innoveren en multidisciplinair samenwerken maken de studenten zich nu op voor de finale en de titel Best Student Company Of the Year. Ook dit jaar is de kwaliteit van de producten en teams erg hoog en zijn er weer een aantal teams die plannen hebben om door te starten met hun eigen onderneming in www.fabriekc.nl: het bedrijvennetwerk van duurzame start-ups van studenten en alumni.

Circulaire economie

Het vergroten van kennis en inzicht in circulair ondernemen is één van de belangrijkste doelstellingen in de duurzaamheidsambities van de gemeente Alkmaar. Het is een manier van denken over hoe we met spullen omgaan die we gebruiken. De drie finalisten dachten na over bestaande materialen en producten en hoe die zo lang mogelijk kunnen worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren.

Finalisten

Buddy-Bag

De Buddy-Bag is een veilige, duurzame en weersbestendige oplossing voor het opbergen van een helm. Het is een oplossing voor gebruikers die geen ruimte hebben om zijn/haar helm op te bergen in de scooter, bromfiets en/of motor. De Buddy-Bag wordt gemaakt van afgekeurde gymmatten.

Civo

Civo is een 100% circulaire en organische plantenvoeding voor de moestuin, siertuin en het gazon. Het wordt uitsluitend geproduceerd met circulaire grondstoffen. De basis hiervoor is koffiedik, wat wordt opgehaald bij de lokale horecazaken (Alkmaar en Hoorn). Vervolgens wordt dit bewerkt en verrijkt met andere circulaire grondstoffen om zo tot de optimale samenstelling te komen voor de plantenvoeding.

EZ tools

De Rotorbal van EZ tools is een hulpmiddel om schouderspieren te verbeteren. Het is ontstaan In samenwerking met fysiotherapeuten in de regio Alkmaar. De bal is geschikt voor iedereen die een blessure heeft aan zijn/haar schouder. Het product is gemaakt van 100% gerecyclede materialen en daardoor ook 100% recyclebaar.

Meer informatie over de deelnemers kunt u vinden op: www.studentpatent.nl.

POCITYF

De prijs van € 1000,- wordt mogelijk gemaakt door POCITYF. Dit project is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Alkmaar is samen met Évora (Portugal) een ‘vuurtoren stad’ ofwel een voorbeeldstad. De twee voorbeeldsteden passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere historische steden in Europa van leren.

De samenwerking met Inholland komt voort uit het ‘WP 4 Citizen Engagement Plan’ van POCITYF: het stimuleren van co-creatie met het onderwijs in slimme duurzame oplossingen. In september vond bijvoorbeeld de onderwijsbattle ‘Connect to Create’ plaats. Teams van studenten gingen de strijd met elkaar aan om binnen 24 uur een oplossing te vinden voor een aantal uitdagende casussen uit het werkveld: Hoe ziet een duurzame en circulaire gebouwde omgeving in Alkmaar er in 2040 uit? Wat moet een gemeente doen om dit mogelijk te maken?’

Meer informatie is te vinden op www.alkmaar.nl/pocityf.