ALKMAAR - Mensen die willen starten met het doen van voorouderonderzoek of de geschiedenis van hun woning of woonplaats, kunnen dit najaar weer terecht bij het Regionaal Archief in Alkmaar. Daar gaat vanaf september een nieuwe cursusreeks van start. Ook onderzoekers die al even bezig zijn maar graag extra tips willen krijgen, of die beter willen worden in het lezen van oud schrift, kunnen deelnemen aan een van de cursussen. Die vinden plaats bij het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar.

Wie nieuw is in de wereld van archieven, voorouderonderzoek of woonplaatsonderzoek, kan terecht bij de maandelijks terugkerende gratis ‘Introductiemiddag Archief’. Deelnemers leren welke schatten er in de archieven bewaard worden, waar belangrijke bronnen gevonden kunnen worden voor het eigen onderzoek en hoe er het best gezocht kan worden naar en door alle verschillende informatiebronnen.

Mensen die specifiek meer willen leren over voorouderonderzoek kunnen terecht bij de cursus ‘Op zoek naar uw familiegeschiedenis’, die bestaat uit twee middagen (17 en 24 september). De cursus ‘Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven’ helpt deelnemers de juiste bronnen te vinden voor onderzoek naar bijvoorbeeld de geschiedenis van een huis of straat (15 en 22 oktober).

Tot slot is er de cursus ‘lezen van oud schrift’. Wie verder terugkomt in de tijd met zijn of haar onderzoek, loopt tegen moeilijk leesbare bronnen aan. Handschrift en taalgebruik waren een paar eeuwen geleden nu eenmaal anders, en het lezen ervan kan lastig zijn. Tijdens de cursus, die uit tien middagen bestaat, leren de deelnemers door middel van het lezen van eeuwenoude teksten om ook moeilijk leesbare bronnen te gebruiken. De teksten gaan bijvoorbeeld over een achttiende-eeuwse gifmoordenares en de rechten van de Kennemers in de middeleeuwen. Zo leren deelnemers niet alleen oude bronnen goed te leren lezen, maar komt het verleden ook heel dichtbij.

Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten kunt u op www.archiefalkmaar.nl/cursussen vinden. Voor alle activiteiten is vooraf aanmelden wenselijk. Dat kan via info@archiefalkmaar.nl, de chatfunctie op de website van het Archief of via 072-8508200.