Alweer vijftig jaar geleden startte Jaap Kaandorp de ijssalon aan de Mient in Alkmaar. Toen nog met slechts één ijssmaak: vanille. Langzamerhand werden dat er drie en daarna negen. In 1995 neemt dochter Gery de zaak over en inmiddels is de keuze uitgebreid naar vijftig verschillende smaken, waarvan er afwisselend negenentwintig staan te pronken in de vitrine.

In al die tijd is er veel veranderd, de ijssalon werd verbouwd, er kwam een terras op de Gewelfde Stenenbrug en de befaamde grachtbel voor passerende kanoërs en andere waterratten werd aangebracht.

De grondstoffen van het ijs en producten worden steeds beter. Werd er vroeger nog gewerkt met melkpoeder en koffieroom, nu is dat veranderd in verse melk van boer Jos uit Warmenhuizen en Guernsey boter, waarvan de koe van meer dan tien grassoorten en meer dan twintig soorten wilde bloemen en kruiden graast. Dit geeft het ambachtelijk schepijs van De Mient een mooie volle smaak. Van deze verse basismix worden alle 'warme' smaken bereid, zoals het overbekende mocca-ijs. Daarnaast wordt veel sorbetijs bereid met vers fruit.

Nu, na negenenveertig jaar ijs bereiden en met de tweede generatie aan het roer, staat IJssalon De Mient nog altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. De know how van mede-ijsbereiders vanuit het hele land wordt twee keer per jaar gedeeld.

Zonder de gigantische passie en inzet van alle medewerkers zou IJssalon De Mient niet zijn wat het nu is. Bovendien is de ijssalon een familiebedrijf met een lange traditie. Op naar de volgende vijfig jaar!

SINDS 1972 KAN JE AL OP DE MIENT TERECHT VOOR EEN IJSJE.


Benieuwd hoe de ijssalon er toen uitzag? Kom eens het openingsfilmpje bekijken dat bij ons in de zaak wordt afgespeeld.

IJssalon De Mient
Mient 20, 1811 NC Alkmaar
http://www.ijssalondemient.nl/