STOMPETOREN - Van woonhuis naar gemeentehuis, tot langdurige leegstand. Zal het monumentale pand aan de Noordervaart in Stompetoren ooit nog een nieuwe bestemming krijgen? Tot nu toe mislukte elke poging.

Door de gemeentelijke fusie met Alkmaar liet het kloppende hart van Wittenburg in januari 2015 het gemeentehuis in Stompetoren voorgoed achter zich. Sindsdien staat Wittenburg leeg, ondanks de vele pogingen om een definitieve invulling te vinden.

Dorpsraad voorzitter Sylverster Liefting vindt dat de gemeente het in 2015 niet in de verkoop had moeten gooien. "We grapten altijd al dat we er een mooi dorpshuis van wilden maken. Buurdorp Grootschermer heeft het Raadhuisje een mooie bestemming gegeven. Dat had de gemeente Alkmaar ook voor Wittenburg moeten doen."

De dorpsraad ziet het liefst een bestemming die past bij het dorp en een functie heeft voor de inwoners. "Het zou mooi zijn als we er kunnen trouwen, vergaderen of de locatie kunnen afhuren."

Vergeten
Burgemeester Pieter Bruinooge wordt genoemd als de man die Wittenburg had moeten beschermen: "Bruinooge beschermt de binnenstad van Alkmaar altijd fanatiek, zoals met het verbieden van vuurwerk. Maar tijdens de fusering zijn ze de kleine dorpen vergeten. Ze hadden het nooit moeten weggeven, want ook Wittenburg is Alkmaars erfgoed", aldus de dorpsraad van Stompetoren.

"Het bestemmingsplan is maatschappelijk, maar als er mensen willen wonen moet dat realiseerbaar zijn", aldus de verkopende partij. Wittenburg trekt de interesse van uiteenlopende bedrijven, zoals projectontwikkelaars die er seniorenwoningen of woningen voor dementerenden van willen maken. Andere geïnteresseerden willen het omtoveren in horeca.

Struikelblok
Het sentiment dat de gemeente dwarsligt vanwege het monumentale eisenpakket, wordt niet gedeeld door de dorpsraad en de makelaar. Toch waren 'de vele regeltjes' het grootste struikelblok waarop de koop de vorige keer afketste. Het is nog maar de vraag of de gemeente een eventuele volgende koper wel toestemming wil geven om het pand te verbouwen.

De andere partijen zeggen zich te willen inzetten voor 'een positieve toekomst' voor Wittenburg. "Er is niemand die wilt dat het lang leegstaat", zegt makelaar Haverkamp. "Het icoon aan de Noordervaart verdient een partij die recht doet aan het object en zijn voorgangers. Daar strijden wij voor."

Wittenburg staat leeg sinds 1 januari 2015. Op 7 januari is de eerste paal van het nieuwe dorpshart van Stompetoren geslagen, iets waar de dorpsbewoners vijftien jaar op hebben gewacht. Wittenburg maakt geen onderdeel uit van dit dorpshart.