ALKMAAR - Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De Human Library durft dat te betwisten. Tijdens een Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Gewone mensen, met een bijzonder verhaal, zoals een vluchteling, een gehandicapte, een transgender, iemand die HIV-positief is, een dakloze of een tienermoeder en vele anderen, zitten klaar om over hun leven te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

Een bijzonder levensverhaal - levende boeken - leerzame boeken, waarin onderwerpen als buitensluiting, discriminatie, vooroordelen en stigmatisering centraal staan. Als mens oordelen wij dagelijks, ook al zijn wij daar niet altijd van bewust. Wij hebben overal een mening over. Toch hebben vele mensen de klok horen luiden maar weten zij niet waar de klepel hangt. Je hoort iets, het geeft je een afstandelijk gevoel en je werpt het weg. Of je hoort iets en zegt het al te kennen, want jaren terug flitste het voorbij. Wanneer je het werkelijke verhaal er achter hoort, of je wordt doormiddel van een persoonlijk gesprek bijgespijkerd over hoe het gene zichzelf heeft ontwikkeld, veranderd het gevoel omdat je de werkelijkheid hoort.

Na het grote succes van de Human Library in Alkmaar centrum, Heerhugowaard, Castricum, Bergen, Schoorl en Hoorn organiseren Europe Direct Noord-Holland Noord en Bibliotheek Kennemerwaard op 25 januari 2020 een editie in Bibliotheek De Mare. De opening vindt plaats om 13.00 uur.