ALKMAAR - Woensdag 15 mei om 20 uur geven Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda van bureau Barzilay+Ferwerda te Deventer, een lezing over “de Houtskeletbouw in Alkmaar-Noord, een uniek en leerzaam experiment”. De lezing wordt georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en vindt plaats in de Pleinzaal van TAQA Theater De Vest te Alkmaar.

De rijksbouwmeester bepleit in zijn visie voor Nederland “Panorama Nederland” dat de helft van alle nieuwe woningen in hout wordt gebouwd. In houtbouw met herplant wordt namelijk CO2 opgeslagen, in plaats van dat het vrijkomt. Als we dit zouden realiseren met hout uit productiebossen in Nederland, zou de helft van de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald.

Eind jaren ’70 werd er voor het eerst geprobeerd om houtbouw in Nederland te introduceren. In Alkmaar-Noord werd het experimentele plan De Vier Vierkanten van architect Abe Bonnema gerealiseerd als winnaar van een prijsvraag. Het was één van de eerste grotere plannen in houtbouw en daarmee een mogelijke vooruitblik naar de toekomst van de Nederlandse woningbouw.

Nu 40 jaar later onderzoeken architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda het plan in het kader van breder onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit de jaren ’70. Zoals De Vier Vierkanten laat zien, zijn de thema’s van de experimenten van toen nu weer actueel.

In de lezing vertellen ze wat het stimuleringsprogramma van de overheid inhield en wat het verhaal is achter het plan De Vier Vierkanten in de Horn-Noord, ook wel bekend als ‘het Indianendorp’.

Marcel Barzilay, architect en Ruben Ferwerda, stedenbouwkundig ontwerper zijn afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Samen vormen ze sinds 2018 het bureau Barzilay+Ferwerda. Ruben Ferwerda is tevens docent aan Saxion Hogeschool te DeventerProjecten /werkzaamheden: gespecialiseerd in de geëngageerde architectuur uit de jaren ‘70. Op dit moment doen ze onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit die periode.

Door Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda van bureau Barzilay+Ferwerda, Deventer)
De lezing vindt plaats in de Pleinzaal, TAQA Theater De Vest, Canadaplein 2, Alkmaar
Toegang: 5 euro l vrienden 3 euro