ALKMAAR - Onlangs zijn er drie locaties van het Horizon College volledig overgestapt op LED. De mbo-opleider in Noord-Holland profiteert enorm van de voordelen van LED verlichting. Naast de enorme energiebesparing, is LED ook beter voor het concentratievermogen van leraren en leerlingen. Dit is namelijk een belangrijk item voor het Horizon College; leerlingen zo goed en duurzaam mogelijk onderwijs aanbieden.

In totaal zijn er 1355 ruimtes omgebouwd en zijn er 13.899 lampen vervangen door LED van LED-leverancier Saled. Het Horizon college realiseert hiermee een enorme energiebesparing van maarliefst 1.633.034 kWh.

Een ‘frisse school’ door LED
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft ‘frisse scholen’ in het leven geroepen. Een frisse school is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en gezond binnenmilieu. Hieronder valt de luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. LED verlichting is een middel om het energiegebruik te verlagen, maar draagt er ook aan bij om het binnenmilieu te verbeteren. Conventionele verlichting heeft namelijk een flikkering die niet met het blote oog te zien is, maar wel degelijk effect heeft op het concentratievermogen. LED is daarentegen stil waardoor mensen minder snel vermoeid zullen raken. Esther Voorn, Contractmanager huisvesting en Facilitair, bevestigt dit: “De verlichting bevalt ons erg goed. Het is erg mooi helder wit licht. Daarnaast merken we ook echt aan onze leraren en leerlingen dat ze aan het eind van de dag minder vermoeid naar huis gaan.”