ALKMAAR – Een mijlpaal voor de beeldbank van het Regionaal Archief in Alkmaar: er zijn nu meer dan honderdduizend afbeeldingen online te bekijken op de website van het archief. Het zijn foto’s, kaarten, prenten en tekeningen uit het hele werkgebied van het archief, dat loopt van Texel tot en met Castricum. De afbeeldingen dateren uit de periode van de zestiende eeuw tot heel recent.

Het Regionaal Archief Alkmaar beheert naast talloze archieven en (historische) boeken een enorme collectie beeldmateriaal. Van landkaarten tot kopergravures en van diapositieven tot prentbriefkaarten. Al deze afbeeldingen samen vertellen heel mooi en op hun eigen, beeldende manier de geschiedenis van de regio en haar inwoners.

Veel van dit beeldmateriaal heeft het Regionaal Archief de afgelopen jaren gedigitaliseerd en zichtbaar gemaakt via de beeldbank op www.archiefalkmaar.nl. Duizenden digitale bezoekers van over de hele wereld weten deze inmiddels goed te vinden. Onlangs werd daar een serie scans van circa 1400 glasplaatnegatieven uit het begin van de vorige eeuw aan toegevoegd. Met deze reeks prachtige, vaak haarscherpe opnames van het Alkmaar van honderd jaar geleden is het totaal aantal afbeeldingen dat online te bekijken is gestegen tot boven de honderdduizend: een heuse mijlpaal dus.