ALKMAAR - Met de viering van Alkmaars Ontzet voor de deur lanceert het Regionaal Archief een presentatie van de meest aansprekende historische bronnen over het Beleg van Alkmaar op digitaal educatief platform Geschiedenislokaal. Archiefstukken als brieven en rekeningen, ooggetuigenverslagen, afbeeldingen en objecten vertellen daar op een toegankelijke manier de verhalen van het Beleg – uit Alkmaar én de omgeving – en brengen samen de periode tot leven.

Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog het Spaanse leger wist te weerstaan: na een belegering van zeven weken trokken de Spanjaarden zich op 8 oktober 1573 terug. De documenten en afbeeldingen die het Regionaal Archief heeft verzameld op Geschiedenislokaal brengen de veelbewogen tijd van het Beleg heel dichtbij.

Zo was het beroemde polsstokbriefje een noodkreet om hulp vanuit het door Spanjaarden omsingelde Alkmaar dat wellicht opgerold en verborgen in een polsstok de stad uit werd gesmokkeld. En is er een Alkmaarse ooggetuige die beschrijft hoe een meisje in een klooster bij de Paardenmarkt in haar hoofd getroffen werd door een Spaanse kanonskogel, waarbij haar 'brein tegen de muur sprong'. De documenten tonen ook de impact van de komst van het Spaanse leger in de omliggende plaatsen. Mannen uit Graft en De Rijp werden opgeroepen om mee te helpen met de aanleg van de Alkmaarse verdedigingswerken – een race tegen de klok – en de inwoners van Egmond moesten op eigen kosten een geuzenleger zien te onderhouden.

De website Geschiedenislokaal maakt lokale historische bronnen aan de hand van verschillende thema's toegankelijk voor docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs – en natuurlijk ook voor alle andere geïnteresseerden. De eerst 25 bronnen met verhalen over het Beleg, afkomstig uit het Regionaal Archief en andere instellingen zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, zijn nu te vinden op bit.ly/beleginhetgeschiedenislokaal. De website wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe bronnen en thema's. Het Geschiedenislokaal van het Regionaal Archief bevat verder onder meer bronnen over de Tweede Wereldoorlog in de regio en over de Middeleeuwen.