ALKMAAR - Het volgende Historisch Café te Alkmaar staat in het teken van historische kaarten. Er wordt niet alleen een lezing gegeven over de ontwikkeling van Alkmaar en de zestiende-eeuwse kaarten van Jacob van Deventer, er wordt ook een nieuw boek gepresenteerd: de Historische Atlas van Alkmaar. De lezing en de boekpresentatie vinden donderdagavond 29 november plaats in het Stadhuis van Alkmaar.


Cartograaf Jacob van Deventer maakte tussen 1545 en 1575 plattegronden van 226 steden in Nederland, België, Frankerijk, Luxenburg en Duitsland. Iedere plattegrond is een uniek kunstwerk en een onschatbare bron over de ontwikkeling van steden in de Nederlanden. Stads- en architectuurhistoricus Reinout Rutte gaat in op Van Deventer en zijn werk, en besteedt aandacht aan de wording en ontwikkeling van Alkmaar.

Van Deventers kaarten laten duidelijk zien hoe de vroege situatie nog steeds van invloed is op de ruimtelijke structuur van Nederlandse binnensteden. Zo zijn de kaarten prachtige schakels tussen heden en verleden. Tijdens de lezing zal ook het nieuwe boek de Historische Atlas van Alkmaar worden gepresenteerd, dat is geschreven door Harry de Raad en Paul Post. Daarin is ook de door Van Deventer vervaardigde plattegrond van Alkmaar opgenomen.

Rutte publiceerde onlangs de Stedenatlas Jacob van Deventer. 226 stadsplattegronden uit 1545-1575, Bram Vannieuwenhuyze. Daarin zijn alle plattegronden voor het eerst samen gepubliceerd, met beschrijvende teksten.

De Kaarten voor 29 november zijn alleen in de voorverkoop te verkrijgen, in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk. Er is geen reductieprijs van toepassing. Locatie: Prinsenzaal, Stadhuis Alkmaar (Langestraat 97). Aanvang 20.00 uur.