ALKMAAR – Hoe won Maarten Tromp met 17 schepen van de 77 schepen tellende Spaanse armada? Het is de vraag die centraal staat in het boek ‘Het monsterschip’ van Luc Panhuysen. Op meeslepende wijze en met opmerkelijke details voor het rauwe leven op zee vertelt Panhuysen in zijn boek over de historische zeelslag bij Duins. Tijdens de lezing van het Alkmaars Historisch Café op dinsdag 10 mei neemt de schrijver ons mee naar de gebeurtenissen van 1639.

Toen Tromp in 1637 benoemd werd tot admiraal, stond de Republiek er maritiem gezien beroerd voor. Spanje rukte op in de noordelijke wateren. Visserij en koopvaardij leden onder de plunderingen van kapers, en in Den Haag riep men dat het land aan de zeekant werd belegerd. Twee jaar later zou Tromp de Spaanse opmars een definitief halt toeroepen door de armada vernietigend te verslaan. Hoe was dat mogelijk?

Tromp begreep dat een vloot meer was dan alleen hout en canvas, maar ook een organisatie. Onvermoeibaar zocht hij naar manieren om de zeemacht sterker te maken dan de som der schepen. Wanneer hij uiteindelijk de strijd aanbindt met de Spaanse overmacht, formeert hij zijn vloot tot een ‘monsterschip’.

Tickets

De lezing van dinsdag 10 mei om 20:00 vindt plaats Bibliotheek Centrum Alkmaar, aan de Gasthuisstraat 2. Tickets kosten €7,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard: https://bit.ly/LezingMonsterschip. Voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk geldt een gereduceerd tarief van €5,00.